
Deși singurătatea și solitudinea sunt uneori folosite în mod interschimbabil, ele nu reprezintă același aspect. Solitudinea este o alegere, ea înseamnă să fii singur, dar mulțumit. Este o stare obiectivă de singurătate fizică, care în același timp este însoțită de o stare de bucurie de propria companie. Singurătatea înseamnă să fii singur, dar să nu-ți placă. Este un sentiment, o percepție a unei senzații generale de lipsă de conexiune sau de apartenență.
Este fundamental să diferențiem solitudinea de singurătate. Solitudinea este o disciplină personală salutară, care îți permite să te angajezi într-o reflecție de sine. Singurătatea, însă, este o stare de mâhnire pentrucă nu ai prieteni sau companie.
Deș ipoți fi singuratic într-o mulțime, nu poți experimenta solitudine acolo. Solitudinea este o virtute care poate fi obținută. Singurătatea este un pericol care trebuie remediat.
Cum să treci de la singurătate la solitudine
Există o diversitate de modalități pentru a ne elibera de singurătate. O modalitate prin care poți face față singurătății este să o folosești ca pe o oportunitate de a te dezvolta. Cântă sau ascultă muzică, scrie, studiază, citește, plimbă-te, de exemplu. Să te simți confortabil atunci când ești singur necesită timp, dar se va întâmpla. Gândește-te la asta ca și cum ai fi cu tine însuți în loc să fii fără cineva. Ai răbdare și nu te aștepta la rezultate imediate, în schimb:
- Fii prezent
- Fii recunoscător
- Fii creativ
- Învață să te iubești pe tine însuți
- Umple-ți timpul cu activități care îți fac plăcere
- Învață lucruri noi
- Joacă-te
- Meditează
- Fă exerciții fizice
Și data viitoare când te simți singur, întreabă-te: Ce este acest sentiment pe care îl simt? Există vreun adevăr în aceste gânduri? Am unelte pe care le pot folosi pentru a întrerupe acest tipar de gândire?
Avantajele solitudinii
Solitudinea ne permite să ne auto-reglăm din punct de vedere emoțional, oferindu-ne mijloacele de a procesa toate lucrurile care adesea ne copleșesc.
O persoană poate beneficia de solitudine atunci când dorește să:
- să se cunoască mai bine
- să dobândească claritate interioară
- să dezvolte o mai mare încredere în sine
- să caute soluții la probleme
- să aleagă o direcție
Solitudinea îți poate crește productivitatea și concentrarea și îți poate oferi refacere mentală, permițând în același timp descoperirea de sine. Aceasta creează spațiu pentru restructurarea priorităților.
Angajarea în solitudine în mod corespunzător are efecte positive asupra vieții în ansamblu.
Dacă te-ai hotărât să faci acești pași de la singurătate la solitudine dar simți nevoia de un impuls, te invit să programezi o ședință de coaching.
Image by jcomp on Freepik