
În articolul anterior am amintit faptul că unele dintre cele mai bune întorsături ale vieții se produc pur și simplu dintr-o așa zisă întâmplare, printr-o ”coincidență fericită”, numită serendipitate. Am definit apoi serendipitatea în mod detaliat și am văzut că ea este ceea ce se petrece atunci când suntem activi în ceea ce facem – inclusiv în viețile noastre – și suntem totodată foarte atenți la ceea ce este în jurul nostru.
În acest articol vreau să-ți spun care sunt cele 5 căi spre serendipitate, cele 5 modalități prin care să o aduci în viața ta.
Cum intră serendipitatea în viețile noastre
Adesea subestimată, serendipitatea nu este un accident sau o întâlnire întâmplătoare ci o „iluminare subită, după cum o definea matematicianul Poincaré, un semn vizibil al unei îndelungate activități subconștiente anterioare“. Această activitate subconștientă continuă și în momentele de repaus. Știi cum e când ai ceva ce te preocupă și rulează în fundalul minții tale ca un film. Aceste filme de fundal sunt cele care atrag serendipitatea conducându-ne să descoperim ceva ce nu știam anterior, să facem ceva ce nu puteam face mai devreme, să cunoaștem pe cineva care ne schimbă viața sau să aflăm ceva de care aveam mare nevoie.
Serendipitatea și zona de confort
Tendința noastră umană, comună este aceea de a rămâne în sfera cunoscutului, în zona noastră de confort. Serendipitatea însă nu poate să apară din această sferă care conține problema de rezolvat. Ea are nevoie de o sferă mai largă prin care să restructureze sfera mai strâmtă cu problema sau provocarea noastră. Dacă nu vom ieși deci din zona noastră de confort, nu vom putea descoperi toate aceste lucruri sau conexiuni necunoscute însă foarte prețioase.
Cum să chemăm serendipitatea în viețile noastre
- Prin urmare prima cale de aducere a serendipității în viața noastră este aceea de a crea cadrul propice pentru a crește probabilitatea de a se petrece lucruri neașteptate. Dacă stai doar în casă la serialul favorit, nu ai cum să lărgești sfera cunoașterii tale chiar dacă serialul are un subiect incitant sau face apel la imaginația ta pentru a te purta prin spațiu. Și aceasta pentru că atitudinea ta este una pasivă, or atragerea serendipității cere o atitudine activă, dinamism și provocarea situațiilor care să aibă drept rezultat suficient de multe aspecte noi și neplanificate încât să poată apărea și așa numita coincidență, sau accidentul fericit.
Dacă tu încerci odată ceva și apoi abandonezi lăsându-te pradă depresiei și deznădejdii cum crezi că evenimentele se pot structura astfel încât să te împingă mai departe? Trebuie tu să faci primul pas prin atitudinea ta activă și dinamică.
- Strâns legată de aceasta este al doilea ingredient al aducerii serendipității în propria viață: deschiderea lăuntrică. Dacă tu crezi că le știi mereu pe toate, că ai toate răspunsurile și cheile, cum ai mai putea găsi ceva nou, o cale neumblată anterior? Cred că știi povestioara zen cu turnatul ceaiului într-o ceașcă plină. E clar că dă pe dinafară. Unde să mai torni ceva dacă spațiul este deja plin? Exact la fel și în ceea ce privește serendipitatea. Dacă nu lași spațiu pentru necunoscut – ceea ce nu e de fiecare dată confortabil – nici nu ai cum să întrevezi măcar potențialul pozitiv al noilor experiențe. Și pentru asta avem nevoie de o doză de încredere în viață, de un pic de deschidere în fața vulnerabilității de a nu știi exact ce urmează și de un dram de curiozitate.
- Include factorul aleatoriu în viața ta, adică lucruri pe care nu le-ai face în mod obișnuit. De exemplu:
- te invită cineva la o masă unde sunt doar persoane pe care nu le cunoști deloc sau foarte puțin, mergi să cunoști oameni noi;
- creează spațiu în firma ta pentru ca oamenii să interacționeze mai mult unii cu alții, creează o zonă verde în care să servească în pauze un ceai și să se cunoască;
- ești mult pe zoom cu persoane din diferite departamente care nu se cunosc, organizează scurte activități în breakout rooms în care participanții sunt distribuiți aleatoriu;
- citește reviste sau cărți din domenii care îți sunt străine pentru a învăța ceva nou, a deprinde noi abilități, sau de ce nu învață o nouă limbă;
- fă ceva nou, mergi într-un loc în care nu ai fost niciodată – poate chiar să mergi pe alt drum la serviciu sau îți faci cumpărăturile în altă zonă a orașului și dintr-un alt magazin.
- Lasă ideile să curgă și ajută-i și pe ceilalți să cunoască serendipitatea. Nu mă refer aici la a deveni un ambasador sau predicator al serendipității, ci la a fi deschis pentru a le împărtăși ceea ce știi și a-i ajuta pe ceilalți acolo unde poți. Lasă cunoașterea liberă, nu o lega de contracte de confidențialitate dacă nu este absolut necesar și nu îți cauzează vreun prejudiciu. Mereu ceea ce dai se întoarce într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, așa că fii deschis cu ceea ce știi.
- Exprimă-ți recunoștința. Găsește în fiecare seară 5 motive de recunoștință. Să nu spui că nu le ai, căci dacă spui asta înseamnă că nu ai căutat cu atenție în viața ta. Respiri bine, mergi, vezi, ai căldură în casă, ai mâncat ceva astăzi sau ai un telefon care mai are și net care-ți facilitează imediat accesul la informații aplicabile, sunt doar câteva motive generale. Nu considera că sunt de la sine înțelese, căci nu e așa. Sunt oameni care nu le au pe acestea și totuși sunt fericiți. Recunoștința este cea care aduce fericirea, nu invers, să aștepți să fii fericit pentru a avea de ce să fii recunoscător! Prin conștientizarea motivelor de recunoștință și exprimarea lor ne lărgim sfera necesară invitării serendipității în viețile noastre.
Dacă ai nevoie de consiliere sau ajutor în ceea ce privește situațiile tale de viață, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes, îți mulțumesc și abia aștept să vorbim!