Te-ai gândit vreodată că unele dintre cele mai bune întorsături ale vieții se produc pur și simplu așa zis din întâmplare? Chiar și descoperiri marcante din știință și tehnică se supun uneori aceluiași ”noroc chior” sau unei ”coincidențe fericite”.
În acest articol vreau să aduc în discuție serendipitate, aceste coincidențe fericite care se dezvăluie a fi mult mai mult decât niște întâmplări. Te invit să explorăm împreună acest domeniu și … cine știe ce ne aduce însăși serendipitatea în cale!
Ce cuvânt complicat: serendipitate! Oare e la fel de complicat și accesul la ea?
Mulți dintre noi am învățat cuvântul serendipitate din filmul cu același titlu de acum să fie vreo 20 de ani. Cuvântul a fost inventat însă de scriitorul britanic Horace Walpole în secolul al 18 lea, folosindu-l în timp ce detalia cum Cei trei prinți din Serendip, protagoniști ai unei povești persane, făceau adesea descoperi întâmplătoare. De atunci cuvântul a fost preluat în vocabular, nu neapărat mult folosit, dar menit să denumească întâlnirea, găsirea, înțelegerea a ceva sau a cuiva neplanificat sau neintenționat, constatând ulterior că ceea ce am găsit este poate mult mai util și important decât ceea ce credeam noi că vrem să găsim sau urmăream.
Serendipitatea în știință și tehnică
În știință și tehnică este foarte cunoscut faptul că multe dintre marile descoperiri au la bază acest hazard, un concurs de împrejurări a căror cauză rămâne învăluită în mister, ele fiind spontane și neanticipate. Auzim adesea vorbindu-se despre întâmplări neprevăzute, despre nimereală. Poate cel mai cunoscut exemplu din această sferă este descoperirea penicilinei. Fleming pleacă în vacanță lăsând niște bacterii într-un vas Petri și când se întoarce vede că bacteriile fuseseră ucise de ceva, nu aruncă vasul, ci analizează fenomenul. Și uite așa descoperă penicilina.
Louis Pasteur afirma la rândul lui că ”În domeniul observației, șansa favorizează doar mintea pregătită”, concept care a fost preluat în multe domenii în care în protocoalele de cercetare sau de studiu sunt incluse și evenimentele neașteptate care de fapt cresc probabilitatea apariției serendipității. Cu mult amuzament comenta Isaac Asimov că expresia care acompaniază marile descoperiri ale științei nu este acel ”evrica!” rostit cu o voce sobră de savant, ci din contră expresia ”that’s funny!” (ce amuzant!) cum se pare că a spus și Fleming în fața mucegaiului albastru. Or așa nu poți reacționa decât dacă ești deschis în fața noului, a neprevăzutului, fără a vrea tu ca lucrurile să fie într-un anumit fel.
Deci ce este într-adevăr serendipitatea?
Prin urmare serendipitatea nu este un act magic, sau un rezultat al unui calcul de ani de zile, ci ceea ce se petrece atunci când suntem activi în ceea ce facem – inclusiv în viețile noastre – și suntem totodată foarte atenți la ceea ce se petrece în jurul nostru. Pot fi evenimente neobișnuite care se petrec, erori, scăpări, lacune, ceva ce pare a fi irelevant și se dovedește apoi a fi marcant, un rezultat al unui proces neintenționat, fără legătură evidentă cu acțiunea sau preocuparea inițială.
Exemple de serendipitate
Avem nenumărate exemple bine-cunoscute de serendipitate, de la validarea funcțiilor ”fuchsiene” în matematică, la tabelul periodic al elementelor al lui Mendeleev, la crearea interfețelor grafice de către Steve Jobs sau la descoperirea unor molecule ale carbonului care stau la baza nanotehnologiilor.
Însă și în viețile noastre de zi cu zi, serendipitatea este prezentă. Nu trebuie să fim savanți pentru a beneficia de efectele ei
Serendipitatea în viața de zi cu zi
Poate fi vorba de găsirea unei soluții magistrale într-o situație de viață cu care te confrunți; cunoașterea unei persoane care să-ți faciliteze intrarea undeva; o informație de care aveai neapărată nevoie; cunoașterea celui sau celei care va avea să-ți devină prieten sau iubit; un nou client – cum a fost cazul meu când anul trecut aflată într-o țară străină am greșit un traseu montan rătăcindu-mă, am întâlnit pe cineva tot din România care se rătăcise de asemenea, am parcurs o bucată de drum împreună și am constatat că avea nevoie de exact serviciile pe care eu le ofer având totodată acea potrivire bună – căci știi cum e în domeniul meu de activitate nu poți lucra bine cu cineva cu care nu rezonezi. Și uite așa dintr-o așa numită coincidență fericită găsești exact ceea ce era necesar deși nu căutai explicit aceasta.
Caută serendipitatea în viața ta!
Așa că acum te rog să te gândești la viața ta, să-i parcurgi așa în minte evenimentele marcante, gândindu-te la ce anume se află la baza acestora; ce anume le-a declanșat. Gândește-te că spui cuiva povestea vieții tale în 20 de propoziții și fiind atent asupra serendipității. Acolo unde-i găsești prezența uite-te cu mai multă atenție.
În articolul următor îți voi prezenta o serie de ponturi cum să aduci serendipitatea în viața ta. Dar până atunci te rog să cauți momentele în care ea și-a făcut intrarea în cotidianul tău conform proverbului ”unde dai și unde crapă!”, găsește exemplele pozitive, acele inspirații subite, rezolvări miraculoase, soluționări magistrale poate chiar ale unor situații absolut banale.
Mai întâi observă pentru a putea apoi acționa țintit pentru a-ți atinge scopurile!
Dacă ai nevoie de ajutor și îndrumare în situațiile de viață cu care te confrunți, contactează-mă și pentru o ședință de coaching!
Îți doresc mult succes și abia aștept să te întâlnesc!