
În articolul anterior am scris despre calea minimei rezistențe sau legea efortului minim. Am văzut că ea este aleasă de noi toți pentru că așa suntem noi natural structurați, ca pentru acțiunile noastre să alegem să consumăm minimul de energie. Am mai văzut că efectele acestei legi pot fi remarcate în toate sferele vieții și că tot datorită ei ne mulțumim uneori cu puțin sau cu jumătăți de măsură.
Legea efortului minim are însă o fațetă extraordinar de frumoasă care ne aduce o mare valoare printr-un efort minim, deschizând astfel calea succesului sigur. Această fațetă este subiectul acestui articol.
Cum deschizi calea succesului prin legea efortului minim!
Ai remarcat că atunci când forțezi lucrurile, ele nu ies bine, într-o mare măsură? E ca și cum cu cât ai forța mai tare cu atât parcă ai merge cu frâna de mână trasă! Cu cât te încrâncenezi mai tare, cu atât ești mai puțin eficient, căci nu degeaba se spune în popor să te grăbești încet, dacă vrei rezultate imediate.
Cei care au un mare succes nu își consumă resursele și energia cu lucruri ineficiente și inutile, ci muncesc țintit în domeniul vizat de ei, dar mai ales nu se epuizează și extenuează muncind, ci munca intensă pe care o depun curge cumva natural și firesc și îi vezi cum se reîncarcă în timp ce-și consumă energia. Starea de epuizare, de oboseală extremă și de supraîncărcare cu nenumărate sarcini sunt contraproductive și aduc doar rezultate minime, firave.
“Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!”
Atunci când depunem efort într-un domeniu care ne place foarte mult și avem rezultate, ne reîncărcăm în timp ce lucrăm, căci efortul depus în sfera care ne place și ne atrage nu este la fel de consumator și epuizant ca efortul depus acolo unde nu avem nicio atracție și plăcere când lucrăm. Astfel se și face că devenim din ce în ce mai buni în domeniul care ne place. Atenția împreună cu energia noastră merg acolo unde ne încărcăm cu emoție și pasiune acțiunile.
Legea efortului minim care ne spune că vom avea mereu tendința de a folosi minimul de energie, ne arată în această situație că productivitatea noastră va fi maximă în zona care ne place cel mai mult și că nici nu vom percepe efortul depus drept efort în această sferă. Ea ne arată că aici este zona în care lucrăm ca și cum n-am lucra, pentru că o facem din pasiune, cu bucurie, entuziasm, încântare și multă inspirație. Starea în care se intră atunci când lucrăm astfel poartă în psihologie numele de stare de flux, de flow.
Starea de flux – starea în care avem productivitatea, creativitatea și inspirația maximă
Mihaly Csikszentmihalyi descrie experiența optimă, stare de flux ca fiind acea activitate pe care atunci când o realizăm, nimic altceva nu mai pare să conteze și pe care o facem doar de dragul de a o face. Unul dintre aspectele cele mai frumoase ale stării de flux este acela că nu ține de niciun domeniu.
Ne-am putea gândi că intrarea în această stare se face mai ușor în munca de creație. Îți poți imagina pictorul rupt parcă de această lume în timp ce pictează, la fel și pianistul care improvizează; însă studiile arată că și muncitorii din fabrică, din construcții, fermierii, sau zilierii au astfel de stări. Toate studiile efectuate asupra stării de flux arată că nu experiența în sine este cea care contează cel mai mult, ci modul în care ea este abordată. Și anume având o intenție clară, urmată de un efort susținut, cu o atenție și o concentrare maximă.
Iar legea efortului minim este cea care face ca acest efort intens să nu fie perceput ca atare în starea de flux, ceea ce înseamnă că vom munci cu foarte mult spor, inspirație, eficiență și pasiune, vom munci de drag fără să ne simțim epuizați, ci din contră împliniți, simțind că facem ceea ce trebuie să facem. Iar aceștia sunt tocmai primii pași spre cunoașterea, explorarea și împlinirea menirii proprii.
Rostul menirii și împlinirea ei
Chiar dacă nu crezi că fiecare are un rost în viață și preferi să te lași pur și simplu dus de evenimentele cotidienii sau, crezi la fel ca Mihail Eminescu că ”menirea vieții tale e să te cauți pe tine însuți”, cu siguranță ai remarcat că atunci când beneficiezi de avantajele oferite de legea efortului minim și intri în starea de flux, simți o împlinire cu totul specială pe care nu ți-o dă vreo activitate impusă sau programată și nu neapărat dorită. La modul ideal, profesia pe care ne-o alegem ar fi în acord cu acest rost al nostru. Atunci nu mai muncești nicio zi, cum am adăugat ceva mai devreme.
Aceea este starea pe care o vezi de exemplu la un medic plin de dăruire care nu se dă în lături de la a primi pacienți chiar mult timp peste program pe timp de pandemie; a unei mame care dă din mâncarea gătită pentru copiii ei și copilului înfometat din vecini, sau a educatorului care-și surprinde mereu elevii prin creativitatea lui extraordinară și adaptarea continuă la necesitățile copilului.
Sunt nenumărate exemplele pe care le putem găsi aici, însă numitorul lor comun este acea exprimare a unicității proprii.
Așa că te invit acum să explorezi această unicitate a ta, acel ”set” de înzestrări, abilități, aspirații și fel de a fi incomparabil!
Dacă ai nevoie de consiliere sau ajutor în ceea ce privește conștientizarea acestei unicități și a intrării în starea de flux, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes și abia aștept să vorbim!