
Se spune că oricine, de la animale la oameni, mai nou și inteligența artificială, cu toții urmăm calea minimei rezistențe sau calea efortului minim.
Ce este această lege a efortului minim?
Este cea care ne arată că atunci când ceva poate fi făcut în mai multe moduri cea mai facilă opțiune este cea care implică un consum cât mai mic de energie. Evident pentru că este cel mai eficient mod acela de a obține același rezultat consumând cât mai puțin și nu în ultimul rând pentru că suntem totodată și comozi.
Legea efortului minim domnește în toate sferele vieții: din lumea afacerilor unde ne stabilim țeluri realizabile și creăm procese ce au la bază o dezvoltare graduală; în sfera sănătății în care trăim cu câte o durere de genunchi, șale sau cu crize ocazionale de bilă fără să ne tratăm cu adevărat, apoi în sfera relației de cuplu în care ne trezim abia când apare o criză majora; în gestionarea timpului liber pe care-l umplem gradat până la definitiva lui dispariție sau în sfera dezvoltării personale în care ajungem de exemplu din cauza ritmului intens de viață să nu mai aducem nimic nou. Uneori este ritmul nostru prea accelerat de vină, alteori sunt grijile excesive sau chiar delăsarea și complacerea cele care ne fac să nu depunem un efort mai mare.
Această lege a efortului minim are o parte extraordinar de plăcută care ne face să fim în flux. Acum însă vreau să abordez reversul frumoasei medalii a minimului efort: acela în care ne mulțumim cu puțin sau cu jumătăți de măsură pentru că așa este confortabil și pentru că nu ne supune la un efort mai mare decât cel obișnuit.
Calea scurtă care ne obligă să ieșim din tipare
Peter Thiel, unul dintre co-fondatorii PayPal spunea că atunci ”când ai un obiectiv pe care crezi că-l poți realiza în zece ani, cea mai bună strategie ca să devină realitate este să te gândești la modalități de a realiza același obiectiv într-un an.”
Pare imposibil, nu-i așa? Însă acest imposibil pe care-l gândim într-un mod proactiv ne face să ne forțăm să găsim noi căi de realizare a țelului nostru și ne obligă să ieșim din tiparele în care funcționăm acum. Vizualizarea unor țeluri aparent imposibile cum ar putea fi să petreci o lună în Islanda, să-ți triplezi veniturile actuale, să intri cu afacerea ta pe o piață complet nouă, să ajungi ambasador sau să ai un control perfect al minții, al gândurilor tale, te ajută să dezvolți tocmai acea gândire laterală și să nu mai folosești calea bătătorită până acum și pașii clasici ai atingerii țelului.
Rolul vizualizării țelului
Vizualizarea țelului are la bază în primul rând formularea clară a acestuia. Așa că te invit în primul rând să scrii pe o coală albă care este țelul tău. Bineînțeles că formularea lui nu-l face să devină real însă este punctul de pornire.
Iar mai apoi acordă-ți această zi în care să notezi cel puțin 8 demersuri pe care le-ai putea face pentru a atinge scopul tău și notează pe foaie ce anume vei face, în ce mod vei face aceasta, când anume și ce anume îți va aduce ție aceasta – poate că este o stare de mulțumire, o mai bună cunoaștere a domeniului tău sau bucuria că ai mai făcut ceva care să te apropie de țelul tău.
De exemplu dacă vrei să îți controlezi gândurile pentru că ți-ai dat seama că ai mintea prea împrăștiată pentru a-ți atinge în mod curent obiectivele și oscilezi între optimism și pesimism, supra-analizezi și pierzi momentul bun de a începe ceva sau ești mereu parcă cu drobul de sare după tine temându-te de eșec, atunci iată câteva sugestii pentru lista ta:
- Cauți cărțile de pe piață care vorbesc despre controlul gândurilor și al minții și le citești măcar în parte
- Te întâlnești cu oameni care conferențiază sau predau tehnici de control al gândurilor și le ceri sfatul
- Faci o selecție și te înscrii la cursurile lor și parcurgi programele pe care ei le oferă
- Urmărești pe Youtube video-uri despre acest subiect
- Îți antrenezi atenția prin diverse exerciții specifice realizate mai întâi acasă, ”la rece”
- Îți antrenezi apoi atenția în situații concrete de viață
- Îți antrenezi calitatea de observator și detașarea
- Îți monitorizezi rezultatele o dată pe lună
Urmează apoi întocmai toți acești pași și amintește-ți să stabilești un termen de atingere a scopului tău care este cu mult mai scurt decât termenul pe care l-ai aloca în mod obișnuit. Ce scurtături găsești?
Își propun un astfel de exercițiu chiar acum: Care ar fi din punctul tău de vedere cele 8 demersuri dacă vrei să comunici mai bine în relația pe care o ai? Te invit să le scrii în comentariile de mai jos!
Dacă ai nevoie de ajutor în atingerea obiectivelor tale contactează-mă pentru o ședință de coaching!
Îți doresc mult succes și abia aștept să te întâlnesc!
2 Comments
Buna ziua Cornelia,
…da, spui bine ce spui; si imi place provocarea pe care o lansezi
Adaptez un pic la ce ma intereseaza :
As vrea sa comunic mai bine in relatiile pe care le am; presupun mereu ca unele lucruri se deduc si ca ceilalti ar trebui sa faca la fel… asa ca apar scantei.
Deci, ar trebui sa fac cam asa ::
1. Studiul comunicarii relaționale – adica imifac temele si caut articole, studii, carti la subiect
2. Completez textul cu imagini : youtube la subiect, conferinte, interviuri…
3. Ma uit atent la mine ( ?) modelele comportamentale și reacție cu ceilalti (asta da provocare pentru ca sunt obisnuit cu mine asa cum sunt…)
4. Sunt atent la comportamentul și reacția celor cu care vreau să comunic mai bine
5. Vorbesc despre ce simt si imi doresc, fără sa-i judec pe cei din jur sau sa le fac reprosuri
6. Probez ce am gasit in ce am citit si vizionat si vad ce si cum functioneaza in relatia cu ceilalti
7. Fac un bilant la fiecare sfarsit de zi
8. Sunt atent ca ceea ce comunic sa nu vina din tiparele mele ci din inima….
Chiar o sa vad cum functioneaza 8 etape in urmatoarele 3 luni!
Succes in ceea ce faci!
Foarte fain!
Excelenta lista ta, George!
Mult, mult succes!
Sa revii cu detalii! 😉