“Nu vă lăsați descurajați de stricăciunea lumii. Toate lucrurile se strică. Și toate lucrurile pot fi reparate. Nu cu trecerea timpului, cum se spune, ci cu intenție.” — L.R. Knost
Kintsugi este prin definiție arta de a repara ceramica spartă folosind aur pentru a reasambla cioburile. Este arta de a reda forma inițială la ceva spart sau stricat chiar dacă apar evidențiate fisurile sau crăpăturile, obiectul astfel reconstruit dobândind frumusețea și farmecul lui. Extrapolând acest concept la viața noastră, suntem încurajați să ne acceptăm așa cum suntem de fapt, cu imperfecțiunile noastre și cu urmele cu care ne marchează viața.
Gândește-te la acest concept ca la o metaforă a vieții tale, ca să înțelegi că locurile tale ”rupte” te fac mai rezilient ca niciodată. Atunci când crezi că ești spart în bucăți, poți să aduni cioburile, să le pui la loc și să înveți să îmbrățișezi și lipești fisurile.
Kintsugi provine din conceptul de wabi-sabi, în care imperfecțiunile sunt considerate admirabile.
Aplicarea personală a Kintsugi
Pentru a aplica filosofia kintsugi în viața noastră de zi cu zi, este important să învățăm să ne acceptăm imperfecțiunile și să învățăm din ele.
- Imperfecțiunile sunt o oportunitate de ”aur” – Cele mai grele provocări, cele mai adânci răni și cele mai mari temeri sunt de fapt printre cele mai frumoase, prețioase și admirabile părți ale tale. Kintsugi îți amintește că există o mare frumusețe în lucrurile rupte, deoarece cicatricile spun o poveste. Ele demonstrează înțelepciune și rezistență, dobândite prin trecerea timpului.
- Te îndeamnă să fii bun cu tine însuți – Kintsugi poate fi ”tradus” ca o practică a iubirii de sine. A-ți accepta „crăpăturile” înseamnă a fi iubitor și îngăduitor cu tine însuți.
- Îți arată lecțiile și dezvăluie adevărul –„Crăpăturile” tale kintsugi devin aur DOAR dacă le lipești cu aur, adică dacă lucrezi cu tine însuți într-un mod sincer și conștient.
Kintsugi poate fi privit ca o metaforă puternică pentru reziliența umană
Este important să recunoști că cicatricile emoționale nu te definesc, ci fac parte din istoria ta personală și că de fapt aceste cicatrici te fac ceea ce ești. Gândește-te că eșecurile tale sunt acolo pentru a te învăța cum să NU mai faci lucrurile; greșelile tale sunt acolo pentru a te învăța importanța iertării de sine.
Începe să îmbrățișezi acest concept al lui Kintsugi – ce a fost stricat nu trebuie ascuns – și vei începe încet-încet să realizezi cum dizolvi acea imagine a perfecțiunii și cum o înlocuiești cu un nou concept mai înalt de frumusețe: adevăratul tău sine.
Dacă ți-ar place să aplici Kintsugi în viața ta de zi cu zi și ai nevoie de un impuls, contactează-mă pentru o ședință de coaching sau de yoga.
Image by ededchechine on Freepik