Știi acea stare neplăcută declanșată de reacția emoțională negativă la calitățile, realizările sau posesiunile altora? Acea stare în care te compari parcă automat cu alte persoane care apar a fi mai sus dintr-un punct de vedere și ți-e un pic sau mai mult ciudă pe ele? În acest articol îți voi detalia modalitatea de transformare a acestei stării, care este invidia, într-un veritabil combustibil al transformării proprii.
Cine simte mai multă invidie?
Bineînțeles că și capitolul invidie a fost îndeaproape analizat de savanți și s-a constatat ca trei sferturi din oameni simt invidie, deci ea este o reacție destul de comună. Bărbații spun adesea că femeile sunt mult mai invidioase, însă au doar un pic dreptate căci procentele celor invidioși sunt apropiate: 79% din femei și 74% din bărbați. Deci tot o apă și-un pământ!
Maturitatea și invidia
Procentul scade însă odată cu înaintarea în vârstă. Interesant, nu-i așa? Căci emoțiile negative tind să se diminueze odată cu înaintarea în vârstă. Maturitatea profundă aduce cu sine și o triere riguroasă și naturală a stărilor tulburătoare, negative. De aceea este atât de important sfatul bătrânilor despre care se vorbește și în folclorul românesc referindu-se nu exclusiv la numărul de ani trăiți, ci la maturitatea și profunzimea lăuntrică dobândită.
Domeniile în care se exprimă invidia
Invidia se poate exprima în multe domenii: în sfera profesională, ocupațională, romantică, amoroasă, monetară, legată de copiii, vacanțe sau pur și simplu aspectul fizic al altora. Și aici atingem o zonă sensibilă, căci perioada actuală în care cei mai mulți sunt interconectați prin Social Media au astfel acces la postări în care majoritatea prezintă cât de excepțională le este viața sau se arată atât de frumoși, fericiți și perfecți încât invidia devine o reacție la ordinea zilei.
Cum poți să fii însă foarte fericit când toți în jurul tău arată perfecți și realizați:
1.În primul rând faci diferența devenind conștient de nivelul propriu de încredere în sine dar și de stima de sine care se bazează pe credința valorii de sine percepute. Dacă acest nivel este perfectibil, caută modalitățile de amplificare armonioasă și echilibrată a lor.
2.Apoi ești atent la nivelul intoleranței la deprivare, adică acel nivel al capacității de a nu a obține ceea ce vrei. Cum faci să-ți dai seama că supraviețuiești bine fără să obții întotdeauna ceea ce vrei și că neavând acel ceva nu te face o ființă mai puțin valoroasă? Ce i-ai explica unui copil despre acest subiect? Merită o privire atentă!
3.Atitudinea activă versus cea pasivă … oriunde, inclusiv în Social Media.
Studiile arată că utilizarea pasivă a tipurilor de media de socializare online este mai dăunătoare în ceea ce privește amplificarea invidiei. Pasiv include și derularea în neștire a ecranelor, trecând de la o postare la alta în loc de a comunica activ cu cineva, a face propriile postări sau a scrie comentarii.
Putem bineînțeles extrapola. Decât să te uiți pasiv la succesele altora invidiindu-i, te pui la treaba în mod activ să progresezi tu însuți pe calea aleasă.
4.Nu mai interpretezi invidia ca fiind pozitivă sau negativă, cum aud adesea, ci încerci să înțelegi ce anume îți transmite ea. La fel cum setea ne spune că trebuie să bem apă, și invidia ne poate arăta ce ne lipsește cu adevărat în viață.
În coachingul focalizat pe soluții pe care îl practic ne orientăm atenția asupra a ceea ce merge bine în sfera vieții pe care o discutăm și ceea ce conduce la soluție, având în vedere și ceea ce este suficient de bine pentru fiecare în parte. Așa că aici te întreb pe tine, ce este suficient de bine pentru tine în domeniul în care simți invidia? Reflectează un pic asupra acestui subiect!
5.Reducerea comparațiilor cu alții. Orice comparație oferă un jalon, un criteriu de evaluare, însă persistarea în comparații creează o mare neliniște lăuntrică având efecte nedorite. Comparația cea mai sănătoasă este aceea cu propria persoană. Care este progresul pe care l-ai făcut în domeniul ales de la începutul anului? Dar în ultimii 5 ani?
Dacă vrei să vorbim despre modul în care să-ți gestionezi optim stările tare lăuntrice și cum să transformi invidia în combustibilul dezvoltării tale personale, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes și abia aștept să vorbim!