În călătoria descoperirii sinelui și a creșterii spirituale, ne întâlnim adesea cu un concept fundamental care are puterea de a transforma vieți: iertarea.
Învățătorii spirituali din toate timpurile îndeamnă la renunțarea la furie, la resentimente și la răzbunare față de cei care ne-au făcut rău. Te-ai întrebat vreodată cum se trece de la furia nedreptății la pacea iertării?
Iertarea nu este un simplu act de ierta fărădelegile cuiva. Este o decizie conștientă de a elibera și de a renunța la sentimentele de furie, resentimente și răzbunare care ar putea apărea în urma unei fapte percepute ca fiind greșite.
Practicarea iertării implică o schimbare de perspectivă, o transcendere a dorinței ego-ului de a se răzbuna lăsând spațiu pentru creștere și transformare personală.
Iertarea ca o practică spirituală
Cei care practică meditația știu cât de dificil este să își liniștească mintea. Cu cât mai multe gânduri perturbă mintea noastră, cu atât mai mult durează până reușim să ne abandonăm meditației noastre.
Vedeți deci, dacă vrem să ne păstrăm o minte calmă, trebuie să cultivăm iertarea.
Iertarea presupune să „uităm” ceea ce ni s-a făcut, astfel încât să ne putem continua viața cu mintea și inima senină. Când nu iertăm pe cineva, gândurile de mânie și amărăciune se întipăresc în mintea și în inima noastră, și noi suntem cei care suferim.
Iertarea are un efect pozitiv asupra creierului
Există din ce în ce mai multe dovezi științifice despre modul în care sentimentele negative provoacă afecțiuni legate de stres. S-a descoperit de exemplu, că eliberarea de cortizol ne poate afecta creierul putând cauza chiar și accidente vasculare cerebrale.
Dacă știm că aceste emoții negative pot provoca daune ireparabile creierului nostru, atunci poate că ar trebui să luăm în considerare învățarea iertării. În acest fel, putem proteja sănătatea creierului nostru și ne putem menține emoțiile și abilitățile de gândire sănătoase.
Practica iertării
Iertarea este o practică deliberată și continuă care poate transforma modul în care ne percepem pe noi înșine, cât și lumea care ne înconjoară. Iată câțiva pași în practica iertării:
- auto-reflecția pentru clarificarea emoțiilor
- eliberarea rezistenței
- cultivarea compasiunii
- practicarea recunoștinței
În loc să te focalizezi pe resentimente, concentrează-te pe starea de recunoștință. Identifică lecțiile pe care le-ai învățat din experiențele provocatoare și modul în care acestea au contribuit la creșterea ta.
Ca orice proces de transformare, procesul iertării nu este ceva ce putem controla. Nici nu putem să ne propunem intervale de timp până la sfârșitul cărora se cuvine să iertăm.
Trebuie să ne amintim că intenția de a ierta duce către vindecarea noastră interioară, și trebuie să rămânem deschiși și receptivi la ceea ce ne aduce acest proces.
Alegerea ne aparține
Atunci când ne confruntăm cu situații/emoții dureroase cauzate de alții, avem de ales. Cei mai mulți cedează în fața furiei, a urii, a răzbunării, a dezamăgirii, iar acest lucru provoacă și mai multă suferință.
Iertarea reprezintă o punte între experiența umană și trezirea spirituală. Este o practică transformatoare care deschide ușile către o conștiință mai înaltă, compasiune și libertate interioară.
Dacă vrei să pornești într-o astfel de călătorie fascinantă și ai nevoie de un impuls, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Image by Drazen Zigic on Freepik