
Spre deosebire de o pozitivitate autentică, pozitivitatea toxică îngreunează gestionarea situațiilor dificile de viață. De fapt, pozitivitatea toxică poate duce la minimizarea sau respingerea experiențelor și emoțiilor reale pe care le simțim. Ascunderea acestor provocări sub preș poate duce la incapacitatea de a dezvolta strategiile de adaptare necesare pentru a face față stresului, anxietății, fricii.
O perspectivă pozitivă asupra vieții este cu siguranță benefică pentru bunăstarea noastră generală. Însă viața nu este întotdeauna pozitivă. Cu toții avem experiențe dureroase. Acestea deși sunt neplăcute, este necesar să fie simțite și abordate în mod sincer pentru a atinge starea de acceptare.
Ce este așadar pozitivitatea toxică?
Pozitivitatea toxică se referă la menținerea unei perspective pozitive constante și uneori nerealiste indiferent de cât de gravă ar fi situația. Este generalizarea excesivă și ineficientă a unei stări optimiste în toate situațiile. Ea este un efort intenționat de a nega legitimitatea răspunsurilor emoționale naturale la provocările vieții.
Așadar, o persoană angajată în pozitivismul toxic refuză să vadă o imagine mai clară a ceea ce are în față, respingând toate emoțiile dificile în favoarea unei fațade joviale.
Deficiențele pozitivității toxice
Pozitivitatea toxică este nocivă pentru că poate dăuna persoanelor care trec prin momente dificile. În loc să poată împărtăși emoții umane autentice și să obțină sprijin necondiționat, persoanele care se confruntă cu pozitivitatea toxică își găsesc sentimentele respinse, ignorate sau invalidate. Prin urmare, pozitivitatea toxică:
- Evită emoțiile umane autentice
- Cauzează vinovăție
- Cauzează stări de rușine persoanei în cauză
- Împiedică creșterea /dezvoltarea
Este posibil să fii optimist în fața unor experiențe și provocări dificile. Dar persoanele care trec prin traume nu au nevoie să li se spună să rămână pozitive sau să simtă că sunt judecate pentru că nu își păstrează o perspectivă optimistă.
Cum poți fi optimist, dar nu toxic?
Este dovedit științific că reformularea unei situații dificile în ceva pozitiv este benefică. Și chiar ajută să fii plin de speranță în situații dificile. Nu este nimic în neregulă în a rosti afirmații pozitive sau în a urma alte practici bazate pe gândirea pozitivă, dar este vital să ai o pozitivitate realistă.
Nimeni nu îți spune să devii mai pesimist, dar prin simpla acceptare a aspectelor bune, rele și intermediare ale unei situații, poți evita capcanele pozitivității toxice iar, în același timp, să privești partea bună a lucrurilor.
Iată câteva lucruri pe care experții recomandă să le avem în vedere pentru a rămâne pozitivi, dar să evităm în același timp pozitivitatea toxică:
- Dezvoltarea unei atitudini conform căreia este în regulă să nu fii bine
- Practicarea a ceea ce ne face fericiți
- Gestionarea emoțiilor negative, fără a le nega
- Practicarea recunoștinței
- A fi conștienți de sine
- A găsi un anumit echilibru
Optimismul autentic deci este ancorat în realitate și ne permite să recunoaștem toate aspectele unei situații, atât cele pozitive, cât și cele negative. A învăța cum să facem față gândurilor și emoțiilor noastre negative este o parte esențială a evoluției și duce la o mai bună capacitate de soluționare a problemelor.
Dacă dorești o discuție mai profundă pe tema aceasta sau îndrumare în situațiile de viață cu care te confrunți, contactează-mă pentru o sesiune de coaching!
Image by krakenimages.com on Freepik