
„Frica nu izgonește moartea, însă izgonește viața.”
Să nu te gândești că nu știu ce este frica. O cunosc pe cea abisală și știu cu ce te confrunți când o simți. Dar o știu și pe cea ascunsă, care nu iese în evidență, dar stă la pândă. Când eram în mrejele ei am realizat că frica este prezentă de fapt în viața noastră, a tuturor, însă în cea mai mare parte este neconștientizată sau pusă deoparte la nesfârșit, ca ceva de care nu avem timp sau dispoziție să ne ocupăm în prezent.
Având în vedere și încărcătura cu care au venit ultimii doi ani subiectul a început să mă preocupe în mod profund, ceea ce ai putut vedea citindu-mi articolele sau urmărind video-urile postate. Am abordat subiecte ca:
și am urmărit să îți ofer și soluții de depășirea fricii și anxietății:
- 5 simple steps to overcome your fear and anxiety
- The most effective breathing exercise to eliminate stress, fear, and anxiety
- 6 Natural and Practical Ways to Eliminate the Biological Causes of Fear and Anxiety
- 8 tips on how to overcome the fear of doing any kind of physical exercise
Acum însă vreau să îți împărtășesc o altă perspectivă asupra fricii, pe care am descoperit-o gradat, filtrând-o prin propria experiență:
Identificarea fricii și acceptarea ei este o etapă cheie în dezvoltarea personală
Frica creează un sentiment de neputință pe termen lung, care, mai devreme sau mai târziu, duce la un sentiment de abandonare a responsabilității și de victimizare.
În esență frica este de două feluri:
- Ori ne este frică de pierderea a ceva sau a cuiva de care suntem atașați
- Ori că nu vom primi ceva sau pe cineva pe care-l dorim cu ardoare
Al Ghaoui Hesna, corespondent de război, vorbește de exemplu despre mai multe tipuri de frică cum ar fi: frică brută, anxietatea, îngrijorarea, panica, fobia sau trauma. Frica în sine poate fi ”tangibilă”, de exemplu atunci când apare un câine mare care latră la tine și sare să te sfâșie. Știi exact de ce îți este frică. Sau ”intangibilă” cum ar fi anxietatea, care este o proiecție în viitor, compusă din frică plus imaginație, sau îngrijorarea, care este o combinație între frică și iubire sau în cazul mai rău frică și egoism.
Hesna ne oferă o cheie interesanta si fundamentală care ne ajută sa descifrăm așa numita anatomie a fricii: trăirea stării de frică este mereu în momentul prezent!
Nu ne este frică în trecut si nu ne este frică în viitor. Trăim frica doar în momentul prezent. Și iată că proverbul „in tot răul este și un bine” se poate aplica, surprinzător, și în cazul fricii: ea poate fi folosită drept unealtă pe care o putem folosi când suntem pe punctul de a da curs, de exemplu, unei stări de panică sau de anxietate.
Tocmai pentru că trăirea stării de frica este doar in momentul prezent, o putem folosi pentru a conștientiza prezentul, o putem folosi pentru a ne ancora în aici și acum. Este nevoie de o schimbare a perspectivei… Nu este simplu, ca orice schimbare de paradigma, dar merita efortul. Necesită determinare, curaj, putere de a o înfrunta… dar nu oricum, ci într-un mod conștient. Cum?!
Lasă frica să lucreze în favoarea ta
Mel Robbins, speaker motivațional, afirmă că frica este o stare fizică ale cărei simptome fizice coincid cu cele ale stării de exaltare: pulsul e rapid, transpiri ușor, simți o strângere în piept, un gol în stomac, crește brusc secreția de cortizol, trăiești o stare de hiperconștientizare pentru că ești gata de acțiune.
Singura diferență dintre frică și exaltare este ce anume se petrece în creier, respectiv în minte. Fizic simptomele sunt identice. În cazul fricii creierul lucrează să zicem așa împotriva ta, iar în cazul entuziasmului, al exaltării în favoarea ta. Găsești aici prezentarea lui Mel Robbins în care prezintă strategia ei de a folosi starea de frică în loc de a ne lăsa consumați de ea.
Dacă ai nevoie de ajutor să îți identifici și să îți gestionezi fricile poți apela la mine pentru o sedință de coaching.
Te rog să ai în vedere că aceste ședințe nu pot înlocui ajutorul de specialitate. Dacă ai traume sau fobii, adresează-te unui terapeut sau medic de specialitate.
Pentru a-ți clarifica diferența dintre coaching și psihoterapie, urmărește video.