
Compasiunea de sine înseamnă pur și simplu să ne acordăm nouă înșine aceeași bunătate pe care am acorda-o altora. – Christopher Germer
Compasiunea de sine vizează relația interioară cu noi înșine, dorința de a ne atenua propria suferință. Deși termenul „compasiune de sine” poate părea ca o indulgență sau poate fi perceput ca o slăbiciune, el conține de fapt secretul rezilienței.
Dezvoltarea compasiunii de sine are multe beneficii pe termen lung:
- creșterea motivației
- creșterea stimei de sine
- creșterea fericirii și a satisfacției
- legătura mai profundă cu noi înșine
- susținerea recuperării sănătății și a echilibrului mental
- încurajarea motivației și a curiozității
- reducerea sentimentelor de anxietate și depresie
Mulți cred că a fi autocritici și duri cu noi înșine este ceva bun
Potrivit renumitului cercetător și terapeut Dr. Kristin Neff, compasiunea de sine înseamnă să acționezi față de tine însuți în același mod în care ai acționa față de un prieten atunci când trece prin momente dificile.
Însă cei mai mulți dintre noi credem că a ne forța din greu este necesar pentru a avea succes și nu ne oprim să ne întrebăm dacă atitudinea noastră autocritică ne ajută cu adevărat să ne atingem obiectivele.
Datele științifice arată că autocritica ne face mai slabi în fața eșecului, mai emotivi și mai puțin predispuși să asimilăm lecțiile din eșecurile noastre.
Cultivă-ți compasiunea de sine
În practica compasiunii de sine este important să avem răbdare cu noi înșine, este necesar să înțelegem că practica compasiunii de sine nu va face să dispară sentimentele noastre neplăcute. Însă ne va ajuta să ne acceptăm sentimentele și durerea, astfel încât să putem trece prin ele cu mai multă ușurință.
Exercițiile următoare au fost dezvoltate de către Dr. Kristin Neff:
- Cum ai trata un prieten? Cel mai bun mod de a cultiva compasiune față de tine însuți este prin acest exercițiu: să te tratezi ca pe un bun prieten.
- Încetează să îți vorbești în mod critic. Recunoscându-ți vocea autocritică și reformulând observațiile sale într-un mod mai prietenos, vei schimba modul în care te raportezi la tine însuți.
- Ai grijă de acea parte din tine care are mereu grijă de ceilalți … dar și de tine. Acest exercițiu îți va permite să îți păstrezi inima deschisă și te va ajuta să te îngrijești și să te hrănești pe tine însuți în același timp în care ai grijă de ceilalți.
Mult succes!
Dacă întâmpini greutăți pe calea cultivării compasiunii de sine te aștept la o ședință de coaching!
Image by user18526052 on Freepik