
În toate tradițiile, nu doar în cea creștină, este menționată această curățenie impecabilă, generală, despre care noi românii spunem că o facem cel puțin de Paști și de Crăciun. Poate că și tu tocmai ai terminat de făcut curățenie și în cel mai îndepărtat colțișor sau pe sub canapele și dulapuri, prin pod, beci, sau a trebuit să golești vreun sertar, însă cum rămâne cu spațiile tale interioare, cu depozitele de amintiri, trăiri și stări vechi, prăfuite și răscolite?
În acest articol te invit să arunci o privire asupra corespondenței dintre curățenia exterioară și cea interioară a ta, iar dacă privirea asta îți arată că vreun loc sau spațiu interior are nevoie să fie dereticat, te invit să nu mai amâni și să vezi ce poți face pentru a avea o curățenie impecabilă și în interiorul tău, în mintea, emoțiile, sentimentele tale.
Când îți faci timp cu adevărat pentru curățenia profundă? Atât exterioară dar și interioară?
Cred că în marea majoritate a noastră, expresia ”curățenie de Paște” are un ecou. Poate îți amintește de mama când te punea la treabă, sau de soție sau de faptul că trebuia să îți sortezi hainele din dressing sau dulap, să le triezi și schimbi cu cele de primăvară, să le dai pe cele care nu-ți mai vin sau sunt prea uzate, sau pur și simplu nu-ți mai plac.
Cunosc multe persoane care au prea multe haine care deși nu li se mai potrivesc, nu se îndură să le dea altora care s-ar bucura de ele. În urmă cu ceva timp eram și eu la fel. Pur și simplu nu-mi făceam timp să triez toate hainele astfel că aveam unele cu 2 mărimi mai mari, pe care era clar că nu le mai pot purta. Ce faci când ai haine prea mici și nu mai intri în ele nu din cauza grăsimii în plus, ci din cauza faptului că ai crescut – dacă ești în perioada de creștere – sau ți-ai structurat altfel copul și nu mai încapi în ele? Ce faci cu hainele mult prea mari care flutură pe tine și nu ți se mai potrivesc iar tu nu intenționezi să te mai îngrași? Le triezi și le găsești o utilitate, nu-i așa? Poate le dai cuiva care are nevoie de ele, le transformi sau le folosești pentru altceva!
Tot la fel… ce faci, când biroul sau locul de muncă ți s-a umplut de praf și resturi, când nu mai ai unde lucra? Sau poate marginea chiuvetei din baie s-a umplut de diverse lucrușoare, sau ai în frigider vreo cutie în care începe să apară viața? … În oricare dintre situații faci la un moment dat curățenie.
Momentul potrivit pentru a face aceasta
Când e acel moment? Și de ce anume este dat el? Bineînțeles că de o decizie, a ta sau a altcuiva care-ți spune că acum trebuie să faci acolo ordine, că așa nu se mai poate! Știi despre ce vorbesc, nu-i așa?!
Ei bine, exact la fel este și cu spațiul nostru interior. Dacă nu iei tu decizia să faci ordine, să triezi și păstrezi doar ceea ce-ți mai este util, decide viața pentru tine și îți comunică asta printr-un medic care-ți prezintă un viitor nu prea frumos colorat, prin soț sau soție care-ți spune că nu mai rămâne alături de tine dacă nu faci niște schimbări sau că e deja prea târziu să le mai faci, prin prieten sau șeful care te dă afară din motive imputabile ție, sau în multe alte modalități – căci viața e atât de inventivă și surprinzătoare, încât rămâi uneori fără cuvinte când vezi ce a mai apărut. Dar nimic nu apare din senin, ci apare cu un rost: acela de a face mereu ordine și de a învăța ceva!
Principiul corespondenței
Cunoști principiul corespondenței? Hermes Trismegistos îl descria astfel: „Ceea ce este sus, este ca și ceea ce este jos; ceea ce este jos, este precum ceea ce este sus”. Macrocosmosul și microcosmosul se regăsesc astfel permanent într-o perfectă oglindire și corespondență. Dacă te uiți strict la vecinul beat de vis a vis care sare la bătaie chiar te gândești că s-a păcălit un pic Trismegistos, însă dacă te ridici în percepție suficient de sus și privești exteriorul cu detașare, vezi că Trismegistos are dreptate .. într-un mod impresionant chiar.
Oglindirea exteriorului în interior și invers
Prin urmare, revenind la analogia făcută anterior, lumea exterioară este o oglindă a celei interioare. Așa că înainte de a ajunge cu această oglindire în vecini, uite-te la ea pornind de la tine din casă și curte, din familie și dintre prieteni, dar mai ales din lăuntrul tău. Dacă ai făcut curățenie peste tot dar mai nutrești ranchiună, mânie, supărare, nu ierți pe cineva sau ceva din viața ta, ești invidios și mereu nemulțumit, sau poate ai pur și simplu adesea o senzație vaga, proastă că ceva nu este în ordine la tine, uite-te ce anume este în tine care te determină să ai aceste răspunsuri. Ai văzut că uneori putem fi ca un Ferrari, de la 0 la 100 in 3 secunde, că sunt unii oameni sau unele situații care ne scot instantaneu din minți sau ne tulbură fulgerător… dar mai simțim după aceea ore sau zile în șir ecoul lor.
Uite-te și în „dulapul obișnuințelor tale”! Este ceva acolo ce ți-ai propus să transformi, să schimbi, să înnoiești?
Apoi observă-ți gândurile! Rumegi mult trecutul, rămânând cu vechiturile inutile, prea mari sau prea strâmte în mintea ta? Ești cu atenția ta preponderent în prezent? Sau scotocești și jelești trecutul?
Unde merge cea mai mare parte a atenției tale?
Dacă vrei să discutăm despre ordinea ta interioară, despre situațiile de viață cu care te confrunți, contactează-mă și pentru o ședință de coaching!
Îți doresc mult succes, mă bucur de aprecierile tale și abia aștept să te întâlnesc!