
În articolele anterioare am detaliat motivul pentru care să apelezi la un coach, dar și momentul potrivit pentru a face aceasta. Un alt aspect foarte important este și acela legat de modul în care să-ți alegi coach-ul potrivit ție astfel încât sesiunile de coaching să fie cu adevărat rodnice. Acesta este subiectul acestui articol.
Cheia în alegerea coach-ului potrivit
Indiferent dacă vrei să angajezi un coach pentru subalternii tăi sau cauți coach-ul potrivit pentru tine este necesar să ai in vedere că dincolo de pregătirea și experiența coach-ului care contează foarte mult, studiile asupra selecției coach-ilor arată faptul că deschiderea și așa numita chimie dintre tine și coach sunt cele mai importante. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că atunci când ai o afinitate bună cu coach-ul rezultatele sesiunilor vor fi mult mai bune, eficiența mai mare și succesul global mult mai stabil. Dincolo de acest aspect al afinității părerile sunt foarte diferite în ceea ce privește alte ingrediente importante în selecția coach-ului potrivit.
Importanța experienței
Experiența este importantă, și este un astfel de ingredient, însă a căuta un coach care a lucrat pe exact aceeași situație ca a ta sau a organizației tale, nu este foarte eficient. Situațiile sau problemele cum le numești tu, au trăsături specifice, individuale și chiar într-o situație asemănătoare, faptul că persoana care beneficiază de ședința de coaching este diferită și are alte resurse, calități și o altă deschidere, face diferența. Indiferent dacă tu cauți pe cineva care a mai lucrat cu o situație identică sau asemănătoare cu a ta, rezultatele pot fi total diferite, tocmai din cauza acestor factori subiectivi detaliați anterior. Prin urmare experiența este importantă, însă exepriența punctuală într-un anumit domeniu nu va garanta succesul global.
Importanța metodologiei
Un alt ingredient important este cel legat de metodologia folosită de coach. Dacă în discuția ta cu coach-ul acesta nu-ți poate explica metoda de lucru pe care o folosește, respectiv la ce rezultate te-ai putea aștepta, ceva nu este în regulă și merită să mai cauți și alți coachi. În momentul de față sunt mai multe școli de coaching pe piață fiecare asigurând formarea pe o anumită ramură a coaching-ului. În cazul în care coach-ul nu stăpânește această metodă sau metodele în care a fost format, nu va putea nici să ofere o ghidare clară și sigură.
Cât de importantă este formarea în domeniul psihologiei sau al psihoterapiei?
Pe de altă parte întrebarea dacă formarea profesională în domeniul psihologiei sau al psihoterapiei aduce un plus coach-ului apare la unii clienți. Am căutat statisticile legate de ceea ce este considerat a fi important pentru clienți și doar 13% dintre respondenții numeroși ai sondajului pe care l-am studiat au considerat formarea în domeniul psihologiei ca fiind importantă pentru coach, situând-o pe aceasta penultima în lista ingredientelor importante pentru alegerea unui coach.
Primele 3 locuri cu peste 60% fiind ocupate de:
- Afinitatea cu coach-ul
- Experiența acestuia în lucrul cu oamenii și
- Metodologia clară folosită.
Pașii în alegerea coach-ului potrivit
Prin urmare atunci când alegi coach-ul cel mai potrivit, pentru a vedea în primul rând care sunt afinitățile tale cu el sau ea, urmărește-le un pic activitatea online, video-uri, articole, testimoniale, sfera de interes, domeniul de expertiză. Chimia dintre tine și coach este cea mai importantă, deci asigură-te că poate exista o conexiune între tine și coach, că îți inspiră încredere și acceptă ideea că a-ți expune vulnerabilitatea în fața coach-ului este necesară pentru a avea rezultatele dorite. Astfel asigur-te că ai o stare de confort față de coach și că rezonezi cu el sau ea.
Află apoi detaliile legate de pachetele pe care le oferă, prețurile pe care le practică și pune-ți serios întrebarea care este prețul pe care ești tu dispus sa-l plătești pentru transformarea ta în domeniul profesional, personal, relațional, în ceea ce privește starea ta de bine și de armonie. Ține apoi cont de ingredientul experienței și al metodologiei și nu mai amâna în selecția coach-ului potrivit ție.
Dacă simți că putem lucra bine împreună și rezonăm, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes și abia aștept să vorbim!