Care este și cum poți dezvolta capacitatea ta de a beneficia de sesiunile de coaching?
Evident că nu toți oamenii au capacitatea de a fi deschiși și receptivi la ghidarea din partea unui coach sau mentor și de a beneficia de procesul de coaching pentru a-și îmbunătăți performanța și dezvoltarea personală!
Ce anume face diferența între cineva care are o abilitate ridicată de a percepe și a pune în aplicare deschiderea care se creează prin procesul de coaching și cineva care nu răspunde la acesta sau chiar i se opune? Iată întrebarea al cărei răspuns voi încerca să îl găsesc în acest articol.
De peste 25 de ani lucrez preponderent cu persoane care sunt interesate de dezvoltarea personală. Am remarcat această trăsătură pe care clienții mei o au în comun, toți caută o îmbunătățire a performanțelor, autocunoaștere, centrare, o utilizare mai bună a resurselor lor etc., însă nu toți au același grad de coachability, de deschidere de a explora, de a învăța și de a se îmbunătăți.
Neuroștiința vine cu o sumedenie de dovezi care să ne indice faptul că transformarea nu este foarte ușor de realizat și să justifice faptul că deși putem avea momente de aha! – adevărate conștientizări și revelații, continuarea pe linia pe care am observat-o să piardă gradat, chiar rapid, în intensitate.
Ea ne vorbește atunci despre impactul mediului înconjurător, despre genetică, neurotransmițători și mulți alți factori care să ne explice de ce nu reușim acel salt major, acel progres decisiv și revoluționar în propria viață, decât într-o măsură foarte mică. Dacă te interesează acest domeniu, merită să parcurgi cărțile lui Robert Sapolsky.
Însă acum te invit să explorăm împreună conceptul de coachability sau altfel spus acea capacitate de a fi deschis la învățare și dezvoltare personală prin ghidarea unui coach sau mentor. Pentru o simplificare a terminologiei voi folosi în continuare termenul de coachability și a fi coachabil, cel din urmă reprezentând acea capacitate de a putea fi ghidat și impulsionat de către un coach.
Ce înseamnă să fii coachabil?
Michael Jordan afirma că înzestrarea lui cea mai de preț era aceea că era coachabil, antrenabil. El se compara cu un burete cu o extraordinară capacitate de absorbție, chiar cu ”agresivitate de a învăța”. Iar această înzestrare este valoroasă nu doar în sport ci și în coaching-ul transformațional.
Să fii coachabil înseamnă să fii dispus să primești feedback, să explorezi noi perspective și să îți asumi responsabilitatea pentru propriul tău proces de dezvoltare și propria performanță. Persoanele coachabile sunt deschise la schimbare, curioase și orientate spre obiective. Ele sunt dispuse să își pună întrebări dificile și să exploreze și chiar să iasă din zonele lor de confort.
De ce este coachability atât de importantă?
Coachability este importantă pentru că ne permite să ne îmbunătățim abilitățile, să ne depășim limitele și să atingem potențialul maxim.
Prin lucrul cu un coach, putem să ne clarificăm obiectivele, să identificăm și să depășim obstacolele, să dezvoltăm abilități noi și să ne îmbunătățim performanța în diverse domenii ale vieții.
Cum ne poate transforma coachability?
Prin a fi coachabili, ne deschidem către oportunități de creștere și transformare.
Un coach competent poate să ne ajute să ne cunoaștem mai bine, să ne descoperim resursele interioare și să ne dezvoltăm abilitățile de leadership, de comunicare, de rezolvare a problemelor și multe altele.
Cum putem dezvolta coachability-ul?
Iată care sunt 10 lucruri pe care le putem face pentru a deveni mai coachabili:
- Fii deschis la feedback: Primește feedback-ul fără a te apăra sau a te simți amenințat. Folosește-l ca pe o oportunitate de creștere și de îmbunătățire.
- Fii dispus să înveți: Fii curios și deschis la noi idei și perspective. Fii dispus să îți extinzi orizonturile și să îți pui întrebări provocatoare.
- Asumă-ți responsabilitatea: Fii responsabil pentru propriul tău proces de dezvoltare. Fii dispus să accepți că tu ești cel care trebuie să facă schimbarea pentru a obține rezultatele dorite.
- Colaborează cu coach-ul: Lucrează împreună cu coach-ul tău într-o relație de parteneriat, încredere și respect reciproc. Fii deschis la provocări și căutați împreună soluții. Și tot aici intră și chimia pe care o ai cu coach-ul. Dacă nu rezonezi cu acesta, găsește coach-ul potrivit pentru tine!
- Fii tu însuți! Dă dovadă de autenticitate în acest proces de dezvoltare pe care îl urmărești. Lasă starea ta de coerență între ceea ce te reprezintă pe tine în profunzime și ceea ce exprimi în exterior să se vadă!
- Dezvoltă-ți curiozitatea. Explorează cu sinceritate ce anume este de un real interes pentru tine, ce te reprezintă, ce ți se potrivește!
- Antrenarea rezilienței reprezintă la rândul ei un factor important în dezvoltarea abilității noastre de a ne perfecționa. Niciun proces de dezvoltare nu este cursiv și lin. În calea oricărui om apar opreliști, greutăți, încetiniri ale ritmului, iar elanul transformator nu este o constantă. Capacitatea de a te adapta la fiecare situație, possibility thinking (ce-ar fi dacă…? cum aș putea eu ….?) și de a reveni la elanul inițial este aici în evidență.
- Și nu în ultimul rând, Coachability Consultants Technical Report (2023) menționează starea de umilință exprimată ca fiind o calitate de bază în coachability. Și nu este greu de înțeles de ce umilința ocupă un loc atât de important, căci mai devreme sau mai târziu ne-am lovit cu toții de oameni care știau ei cel mai bine totul, în orice domeniu. Asemeni unei cești pline până la buză cu ceai. Dacă vrei să mai torni un pic de ceai în ea va da pe dinafară. Dacă nu creezi spațiu și deschidere pentru nou, nu mai ai loc în ceșcuța din analogia făcută.
Concluzie
Coachability este o calitate esențială pentru transformarea și succesul personal și profesional în lumea de azi. Prin a fi deschiși la învățare și dezvoltare personală, putem să ne îmbunătățim abilitățile, să ne depășim limitele și să trăim viața la potențialul nostru maxim. Așadar, fii deschis, fii curios și gata să-ți transformi viața din aproape în aproape!