Deși meditația este o practică milenară ea este adesea greșit înțeleasă. Dacă îți întrebi cunoscuții, vei găsi și unii care vor răspunde că meditația este starea în care nu ai niciun gând. Deși se poate ajunge la această stare, ea este însă imposibil de realizat cu forța cum își imaginează alții. O altă idee greșită este aceea că meditația nu este pentru oricine.
Iată câteva beneficii pe care meditația practicată perseverent le poate oferi:
- reducerea stresului și a anxietății
- claritate mentală și focalizare
- ameliorarea sănătății fizice
- un răgaz binevenit din afluxul constant de informații și stimuli externi
- creșterea fericirii și bunăstării
- creativitate sporită
Meditația nu înseamnă controlul minții
Meditația nu se referă la controlul minții sau la golirea minții de gânduri. Funcția minții este de a gândi și de a crea gânduri. Problema este că mintea nu poate face diferența între un gând util și un gând nefolositor. Aici intervine intelectul. Sarcina intelectului este de a judeca ceea ce este bine sau nu pentru noi. Atunci când combini un intelect slab cu o minte care gândește necontenit, ajungi la epuizare emoțională și mentală.
A trăi în mod conștient înseamnă a observa și a înțelege cum gândește mintea. Ea trebuie direcționată spre gânduri mai bune iar intelectul spre a lua decizii mai bune.
Să clarificăm câteva dintre concepțiile greșite despre meditație:
- Ai nevoie de mult timp pentru meditație. Nu este așa! Sunt suficiente 10 – 20 de minute pe zi. (e mai puțin decât un episod din serialul tău preferat :))
- Ai nevoie de un loc special în care să o practici. Poți medita oriunde și oricând. În timp ce mergi cu trenul sau autobuzul de exemplu.
- Trebuie să fii religios. Conform statisticilor chiar și în rândul celor autointitulați atei, aproximativ unul din cinci meditează săptămânal sau chiar mai des.
- Nu e pentru tine; ai încercat de câteva ori și nu ai simțit nimic. Fiecare meditație este o meditație bună, chiar dacă nu se simte așa. Rezultatele însă nu sunt instantanee. Perseverența este cheia.
- Niciodată nu-mi pot goli mintea suficient de mult pentru a medita. Este normal să apară gânduri, însă atenția noastră nu trebuie să fie constrânsă de gânduri, ci atenția este acordată experienței imediate, a trăirii și respirației noastre.
Abordează meditația fără prejudecăți
Adesea descrisă ca fiind greoaie, complicată sau dificilă, meditația poate fi foarte simplă atunci când este înțeleasă corect.
În timp ce putem defini trezirea noastră spirituală ca fiind dizolvarea egoului și cunoașterea Sinelui, putem de asemenea să experimentăm direct ceea ce poate fi numit conștiință, prezență sau martor tăcut.
„A fi” nu este ceva ce trebuie făcut; „a fi” este ceea ce ești deja.
Începe cu pași mici: retrage-te cinci minute și așază-te cât mai confortabil. Închide-ți ochii și respiră, uită de timp (nu seta un timer) și uită că meditația se poate realiza bine sau mai puțin bine. Fii blând cu tine însuți.
- Conștientizează-ți corpul în întregime
- Observă ritmul respirației tale
- Observă gândurile pe măsură ce apar. Remarcă orice emoții, sentimente, amintiri, imagini și tot ce apare în conștiința ta.
- Întreabă-te: Cine sau ce te observă cum îți gândești gândurile?
- Pur și simplu fii martor. Nu ai nimic de schimbat, de adăugat sau corectat!
Fie că ești nou în practica meditației, fie că ai deja experiență: bun venit în momentul prezent! Acesta este întotdeauna acum.
Și dacă ai nevoie de îndrumare în acest sens aștept cu bucurie să mă contactezi.
Image by Freepik