
Asupra sensul vieții au meditat mii, poate chiar milioane de oameni de-a lungul timpului. S-au scris nenumărate lucrări sau tratate și cu toate acestea, deși este un subiect atât de mult studiat, el rămâne pentru aproape fiecare dintre noi o temă de actualitate, ceva ce ne preocupă, ce vrem să descoperim, să împlinim.
Pune-ți în valoare resursele
În multe traininguri de dezvoltare personală sau lucrări scrise despre acest subiect sunt promise aceste clarificări referitoare la direcția și la sensul vieții. Sunt prezentate tehnici pentru a înțelege ce ți se potrivește cel mai bine, ce te face cu adevărat fericit, pentru a găsi apoi calea în viață.
Atât de simplu la prima vedere, însă atât de amplu, misterios și adeseori laborios acest proces al împlinirii rostului!
Teoria nu este complicată, exercițiile în mediul de curs sunt eficiente și credem că l-am prins pe Dumnezeu de un picior, însă odată reintrați în cotidian aplicarea celor învățate ni se scurge printre degete precum un pumn de nisip atunci când le răsfirăm.
Cum sa aplicăm în viața de zi cu zi ceea ce am învățat
Tumultul cotidian ne absoarbe pe atât de multe căi încât ne regăsim seara nu rareori obosiți sau chiar secătuiți întrebându-ne unde s-a mai dus o zi – asta atunci când ziua nu ne-a adus un pas mai aproape de împlinirea rostului nostru.
Ce poți face pentru a pune și astăzi o dală pe acest drum al tău, unic și frumos, căruia încă nu-i vezi capătul?
Iată care sunt primii doi pași:
- În primul rând poți să-ți îndrepți atenția asupra acestui drum, să-ți amintești mereu de-a lungul zilei că există, că este al tău, că nimeni nu-l va parcurge vreodată în locul tău – și poți să faci asta chiar dacă nu știi încă exact în ce direcție merge el!
- Iar mai apoi poți de asemenea să alegi mereu cum să fii, starea pe care să o ai în orice situație, modul în care să răspunzi evenimentelor vieții tale. Să alegi din nou și din nou până când înveți ceea ce alegi să înveți: poate mulțumirea, fericirea, altruismul, bunăvoința sau altceva. Căci orice ai alege să înveți pe această cale, înveți să controlezi și reacția ta.
Viktor Frankl, un renumit psihiatru austriac a afirmat odată că ”între stimul și reacție se află un spațiu. În acest spațiu sălășluiește puterea noastră de a ne alege reacția. Iar în reacția noastră rezidă dezvoltarea și libertatea noastră.”
Aceștia sunt primii doi pași pe această cale, pe care să-i faci pe două dale ale atenției stăruitoare și ale dorinței de dezvoltare!
Ai început și tu să creezi aceste dale? Sau le cizelezi deja?