
Trecem acum cu toții printr-o schimbare majoră în ceea ce privește modul în care lucrăm și trăim. Ne punem întrebări noi și nesiguranța globală își lasă amprenta asupra noastră. Știm prea bine că cei mai adaptabili sunt cei care supraviețuiesc cel mai bine, pentru a-l parafraza pe Darwin. Deci cum facem să ne adaptăm cel mai rapid și care sunt pârghiile la care putem apela pentru a face aceasta cât mai repede?
În acest articol vreau să detaliez modul în care coaching-ul te poate ajuta să faci față presiunii și tensiunii prezentului, cât și care este momentul cel mai bun pentru a apela la un coach.
Concepții eronate legate de coaching
M-am confruntat de mai multe ori cu concepția eronată conform căreia coaching-ul este un ultim resort, cel la care apelezi atunci când ești într-o adevărată criză; iar o bună parte din munca pe care o desfășor este aceea de a-mi ajuta clienții să vadă care sunt punctele cheie în care să facă schimbarea, să transforme acel ceva mic care să dea însă o altă turnură evenimentelor.
Iar acele puncte de turnură sunt cel mai ușor accesibile când nu ești încă într-o criză globală care se răsfrânge în toate sferele vieții tale. Prin criză globală mă refer la acea stare în care ai senzația că nimic nu mai merge, că relațiile sunt insuportabile, job-ul foarte prost, sănătatea precară, locuința inadecvată sau orice altceva. Într-o asemenea situație trebuie să găsești firul de care trăgând să se deșire toată țesătura. Îți amintești de bunica cum deșira un pulover? Exact așa! Însă nu începi de oriunde dacă nu vrei să strici materialul, ci de la capăt. Or tocmai găsirea acelui capăt este cel mai important.
Care este punctul în care este cel mai indicat să intervii
Cum ar fi dacă ai interveni atunci când criza nu este încă globală, atunci când mai ești în faza în care lucrurile sunt ok, sau spui despre ele că mai merg, că sunt încă suportabile sau gestionabile deși știi că ceva începe să scârțăie? Dacă prinzi capătul în acest moment nu ai o întreagă țesătură de deșirat, ci doar o bucată, ceea ce face lucrul asupra acelui domeniu mai ușor și mai rapid.
Când este cel mai bine să apelezi la un coach?
Haide să-ți dau câteva exemple de momente în care este cel mai bine să apelezi la un coach:
- Înaintea intrării într-o criză, atunci când deja simți că lucrurile nu mai merg ca unse și ai semnale clare dar și acel sentiment neplăcut că lucrurile nu merg spre bine.
O situație delicată rezolvată cât timp este încă în fașă nu numai că nu consumă la fel de multe resurse de orice gen, dar îți lasă și timp pentru dezvoltarea în domeniul tău de interes.
Procesul de coaching devine aici precum o lupă care amplifică exact acele pârghii de care trebuie să te folosești pentru a ieși sau evita criza care-ți bate la ușă.
- Atunci când vrei să te dezvolți și să înveți mai multe în domeniile tale de interes.
Viața însăși ne oferă cadrul de a învăța prin lecțiile pe care ni le oferă, însă adesea ajungi să ai lecțiile învățate abia la bătrânețe când nu mai ai motivația și energia de a face schimbări semnificative în viață. Am văzut mulți vârstnici exprimând regrete legate de ceea ce ar fi putut face si nu au făcut la momentul potrivit.
Ce-ar fi dacă ai structura la timp acest proces de dezvoltare și transformare pentru a nu regreta ulterior timpul irosit! Iar procesul de coaching focalizat pe soluții pe care îl practic este magistral în acest sens, căci face apel la resursele de care dispui și te ajută să etapizezi tu însuți într-un mod optim dezvoltarea necesară.
Aici este inclusă și dezvoltarea profesională. Dacă ești în ascensiune în carieră, ai un nou job sau coordonezi o echipă, te confrunți cu sarcini încă necunoscute pe care nu le știi gestiona, te afli tot într-un proces de dezvoltare. Un senior leader cu care am discutat recent îmi spunea cât de important este de fapt să ai timp de reflectare; acele pauze din acțiune pentru a avea capul limpede pentru a lua deciziile dificile. Iar coachingul i-a oferit tocmai această pauză în iureșul activității pentru a privi cu claritate de parca ar privi din exterior situațiile. Câștigul cel mai mare este atunci când reușim aceasta, căci ”din exterior” se vede întotdeauna mult mai bine și mai clar situația.
- Atunci când vrei să-ți dezvolți relațiile – indiferent de natura acestora.
Suntem cu toții atât de diferiți și este o adevărată artă să ai relații armonioase, frumoase care să ducă atât la înflorirea proprie cât și a persoanei cu care interacționăm. Adesea ne confruntăm cu raporturi de dominare, manipulare și influențare – de la șefii de la serviciu la soțul, soția, sau mama, unchiul sau de ce nu, copilul, acasă. Poate că relațiile de amiciție ne dau bătăi de cap și am vrea să ne simțim valorizați și apreciați, sau avem deja relații frumoase pe care vrem să le aprofundăm. Coaching-ul focalizat pe soluții îți scoate efectiv as-ul din mânecă, indicându-ți modalitățile în care să-ți dezvolți relațiile de orice natură.
- La final, dar nu ultima în rang este capacitatea noastră de a ne cunoaște profund și de a ne înțelege mai bine pe noi înșine. Indiferent care sunt resorturile noastre interioare care ne fac să ne punem întrebări legate de această capacitate a noastră, procesul de coaching este cel care ne ajută să pătrundem mai profund în noi înșine și să scoată la iveală acele puncte de turnură despre care vorbeam la început. Și în cunoașterea de sine este necesară aceeași etapizare ca în dezvoltarea și învățarea din domeniul tău de interes. Așa că așază mai întâi o fundație solidă înainte de a construi un castel al unei autocunoașteri care să se dovedească la final doar imaginativă.
Acestea sunt doar 4 dintre situațiile și momentele în care este cel mai bine să apelezi la un coach. Mai sunt și altele pe care te invit să le descoperi tu în mod direct lucrând cu un coach asupra situațiilor concrete din viața ta sau oferind cuiva drag o sesiune de coaching.
Dacă vrei să găsim împreună modalitățile cele mai eficiente în care să-ți gestionezi optim situațiile din domeniul tău de interes, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți mulțumesc și abia aștept să te întâlnesc!