
Anxietatea, frica, stresul ocupă un loc din ce în ce mai important în zilele noastre, nu în discuțiile pe care le purtăm, ci în mințile noastre. Urmărim știrile și vedem cum parcă întreaga lume o ia într-o direcție pe care nu o cunoaștem sau anticipăm încă iar acest fapt trezește nesiguranță, frică, anxietate și stres în mulți dintre noi.
În ultimele articole am abordat subiectul depășirii și eliminării stărilor de stres, frică și anxietate și am enumerat câteva modalități eficiente pentru a reuși aceasta în timp scurt. Printre aceste modalități se numără și ieșirea din cercul vicios al gândurilor și comportamentelor negative, pentru a intra astfel într-un cerc virtuos, în care mintea să nu mai fie dușmanul, ci cel mai apropiat aliat și susținător.
Cum apare cercul vicios al gândurilor și comportamentelor negative?
Poate că ai remarcat deja cum un unic eveniment stresant din viață poate declanșa un șir întreg de temeri legate de situații similare sau oarecum apropiate de cel inițial.
Un singur gând puternic și repetat de forma fricii este suficient pentru a ”virusa” întreaga minte și poate avea un impact semnificativ asupra modului în care gândești și mai apoi acționezi. Și pornind de la acel gând care s-a cuibărit în minte, situații pe care anterior le gestionai foarte bine, devin insuportabile și obiectul fricii tale din gândul tău nu-ți mai părăsește mintea și foarte des plătești aceasta și cu pacea și liniștea ta sufleteasca. Este exact ca în povestea cu drobul de sare. Nu mai vezi nimic altceva decât drobul de sare care ar putea cădea, adică răul de care te temi.
Iar aceste gânduri apăsătoare, negative și pline de frică dau naștere unor senzații și unei stări de nervozitate. Când mintea îți este copleșită de frică sau anxietate simți o stare de stres, ai un nod în gât, te ia durerea de cap, inima îți bate mai rapid, respirația îți este haotică, transpiri. Am enumerat deja toate semnalele fricii și anxietății în articolul despre cei 5 pași simpli prin care sa-ti depășești frica și anxietatea.
Având aceste percepții să le spunem alterate pentru că de fapt vezi lucrurile prin filtrul gândului declanșator de frică sau anxietate, nu vezi realitatea așa cum este ea de fapt. E ca atunci când porți ochelari cu lentile verzi. Vezi totul verzuliu, chiar dacă la modul real nu totul are această nuanță. Deci, văzând totul prin filtrul senzațiilor, stărilor și sentimentelor declanșate de frică, și comportamentul tău este la fel, alterat, modificat. Și atunci preferi să te închizi în zona ta de confort și te aperi, continuând să întreții aceleași gânduri sau gânduri asemănătoare care îți cresc negativitatea și te prind și mai bine în acest cerc vicios în care și alte gânduri negative iau naștere.
Deci acesta este cercul vicios al minții în care pornești de la un gând negativ care dă naștere unor senzații ce conduc la stări și sentimente, care la rândul lor ne modifică starea de spirit și implicit și comportamentul; această modificare ne crește negativitatea și dă naștere unor alte gânduri negative care la rândul lor ne induc anumite stări, percepții și așa mai departe acestea repetând etapele cu o amploare tot mai mare într-un cerc vicios.
Care sunt cauzele biologice ale anxietății?
Cauzele biologice ale anxietății sunt cunoscute și mult studiate în zilele noastre. Aceste studii arată că starea noastră de spirit este puternic influențată mai ales de doi neurotransmițători: GABA și serotonina.
Când nu te simți în apele tale și îți dai seama că ești în acest cerc vicios al anxietății, nivelul acestor doi neurotransmițători este cu siguranță scăzut. În articolul următor îți voi vorbi despre câteva modalități naturale de a crește secreția lor.
Cum ieșim din cercul vicios al gândurilor și comportamentelor negative și îl facem să devină un cerc virtuos care să se răsfrângă în mod pozitiv în tot mai multe sfere ale vieții?
Știi forma pe care o ia apa când arunci o piatră în ea? Exact așa cercurile concentrice tot mai largi sunt cele care analogic impregnează întreaga minte anterior anxioasă cu gânduri pozitive. Bineînțeles că întotdeauna când arunci piatra aceste cercuri pornesc din jurul ei. Deci declanșatorul pozitivității este în centru – în analogia noastră. Și centrul sau miezul cercului vicios este acel gând negativ, plin de anxietate și frică; nu întreaga suită finală de gânduri negative, ci UN gând. Prin urmare, ieșirea din cercul vicios se face prin intervenirea asupra unui gând, a unuia singur odată. Nu asupra mai multora.
Care este calitatea de care avem nevoie pentru a ieși din cercul vicios?
Calitatea de observator a noastră este aici foarte importantă. Avem cu toții această calitate, căci observăm mereu ceea ce se petrece în jurul nostru. Tot la fel ne putem observa gândurile, doar că aici avem nevoie de un pic mai multă atenție. Și odată ce observi gândul care dă naștere fricii sau anxietății, nu trebuie să faci absolut nimic. Doar sa-l observi exact așa cum privești norii pe cer, care vin și se duc. Nu te agăți de ei, nu îi iei acasă, ci doar îi observi. Dacă procedezi în același mod cu gândul acela, doar îl observi și îl lași să treacă, îți conservi totodată energia pe care altfel ai risipi-o în cercul vicios al gândurilor negative. Și odată ce ai mai multă energie disponibilă ai și o mai mare claritate în a vedea soluțiile pentru situația cu care te confrunți. Iar acesta este punctul de pornire al unei noi relații cu mintea ta, care astfel se transformă din dușmanul care te-a ținut în cercul vicios, într-un aliat care îți deschide cercul virtuos.
Dacă ai nevoie de ajutor în găsirea acestor soluții, contactează-mă, căci coaching-ul de scurtă durată, focalizat pe soluții, pe care îl practic ne ajută tocmai pentru a ne spori conștiența de sine în orice situații găsind astfel imediat soluția pentru provocarea – pe care poate o numești problemă – pe care o avem.
2 Comments
Buna ziua! As dori si eu sa vorbesc despre cum sa scap de gandurile negative, pe care le am dupa o disputa cu un anumit ” coleg”, de la serviciu.
Buna ziua, Cristina!
In sectiunea contact a site-ului puteti sa trimiteti mesaje si/sau sa programati o sedinta de coaching.
Va multumesc