
Dacă și tu ți-ai propus până acum de cel puțin două ori să te apuci de fitness, yoga, pilates, aikido, sau pur și simplu să faci la două, trei zile câte o plimbare în natură sau orice presupune mișcare și nu te-ai ținut de treabă, atunci acest articol este și pentru tine. Știm cu toții că mișcarea menține corpul sănătos sau îl ajută să se refacă și că mintea sănătoasă este cel mai adesea într-un corp sănătos. Dar totuși abandonăm foarte des ceea ce ne propunem, deși visăm cu toții la acel corp perfect și sănătos și la o stare de fericire.
Cauzele abandonului sunt multiple:
- Presiunea socială de a avea musculatura bine definită sau realizarea perfectă a anumitor mișcări prin ștacheta pusă prea sus și comparația cu cei care sunt deja acolo unde ai vrea să fii;
- Frica de a fi judecat de ceilalți că arăți caraghios în timp ce practici disciplina aleasă;
- Oferta prea mare de discipline și incapacitatea de a te decide pentru ce formă de activitate să optezi;
- Frica de accidentări;
- Prioritizarea constantă a altor activități;
- Lenea și delăsarea; ”lasă că merge și așa”;
- Depresia;
- Anxietatea;
- Scopuri nerealiste și neadecvate vârstei și stării generale de sănătate
și multe altele.
Chiar dacă la prima vedere nu pare a fi vorba despre o frică atunci când abandonăm activitățile și exercițiile pe care ni le propunem să le facem, faptul că nu reușim să ne creăm o rutină din a practica ceea ce ne-am propus indică o autosabotare care foarte des are la bază anxietatea și stresul, după cum arată studii recente. Or tocmai exercițiile sunt cele care sunt cele mai eficiente în înlăturarea acestora. Deci un cerc vicios!
Ți-am pregătit 8 ponturi cum să ieși din acest cerc vicios:
- 1. Ia-ți timp pentru a descoperi care este disciplina sportivă sau activitatea care ți se potrivește cel mai bine.
Nu te grăbi să iei această decizie. Încearcă mai multe tipuri de activitate în diverse forme ca să vezi dacă îți este mai bine practicând singur, sau online, sau în grupuri mici, sau în cadrul unor programe structurate de training. Găsește de asemenea care este momentul cel mai potrivit al zilei în care să faci activitatea propusă.
- 2. Planifică.
Fă-ți un plan pe baza observațiilor tale pentru a știi la ce să te aștepți. Căci odată ce poți planifica activitatea, poți să îți și formulezi așteptările pe care le ai, rezultatele pe care le urmărești.
- 3. Adoptă mentalitatea lui 1%.
1% dintr-o zi reprezintă aproape 15 minute. Alocă 1% din zi pentru activitatea pe care ți-ai ales-o. Chiar dacă pare infim, indiferent dacă alegi practica yoga, o alergare prin pădure, un HIIT sau practica Tai Chi, vei constata că beneficiile sunt cumulative și ești mult mai câștigat dacă practici zilnic puțin, decât rar și mult.
- 4. Compară-te doar cu tine în realizarea acelei activități și constată progresul de la o lună la alta sau de la un antrenament la altul.
Comparația cu ceilalți este dăunătoare. Altcineva nu a trecut prin aceleași situații ca tine și nici nu are același bagaj genetic sau de cunoștințe ca și tine. Deci nu puteți avea rezultate identice.
- 5. Răsplătește-te pentru ceea ce reușești să faci.
Știm cu toții că ne plac recompensele iar pentru un program finalizat cu bine, de exemplu săptămânal, ne putem recompensa într-un mod sănătos. Nu prin excese alimentare, dar poate prin vizionarea unui documentar, printr-o excursie sau o lectură plăcută.
- 6.Implică-i pe cei apropiați în activitatea aleasă.
Este mult mai ușor dacă vorbești măcar ocazional cu cineva drag despre această activitate ca să nu mai spunem de potențarea reciprocă atunci când este practicată împreună.
- 7. Pregătește un plan pe care să-l pui în aplicare atunci când ai tendința să renunți.
Într-o zi bună în care simți determinarea de a face acea activitate constant, fă un plan etapizat cu ceea ce te-ar ajuta să te mobilizezi atunci când vrei să abandonezi. Întocmește o listă cu tot ce te ajută pe tine să reintri în acea stare de entuziasm și determinare de a fi constant și perseverent. Iar atunci când observi că începi să aluneci pe panta abandonului, scoate imediat hârtia cu etapele și aplică-le fără amânare.
- 8. Deși e ultima în această listă, gândirea pozitivă reprezintă de fapt fundalul întregului tău demers.
Fii atent ce gânduri întreții și ajută-te prin poze frumoase cu tine radiind de bucurie că faci acea activitate, cu idei forță pozitive legat de perseverența și reușita ta și videoclipuri motivaționale.
Cam pentru orice domeniu există ceva pregătit în acest scop online. Însă discursul tău lăuntric, ceea ce-ți spui tu în mintea ta legat de tine realizând acea activitate nu poate nimeni altcineva influența decât tu. Deci începe să iei măsurile din interior.
Dacă ai nevoie de ajutor în gestionarea stărilor tale de anxietate din această sferă și tendinței de a abandona ceea ce-ți propui, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes în aplicarea acestor 8 ponturi și abia aștept să te întâlnesc!