
În articolul anterior am detaliat ce anume este succesul și eșecul și care este rolul entuziasmului și al valorilor la care ne raportăm. Am văzut totodată că eșecul nu e niciodată o întâmplare bruscă, singulară, ci un cumul de mai multe decizii care creează gradat un rezultat nedorit, care nu mai poate fi evitat și că nu greșelile sunt cele mai nocive, ci frica de eșec care ne blochează în a mai face un demers cât de mic pentru a ne atinge scopul.
Ce este eșecul pentru tine?
Astăzi te invit să definești cât mai clar ce înseamnă pentru tine un eșec în domeniul care te preocupă iar dacă vezi că îți este greu să trăiești cu el, atunci este limpede că ai nevoie de câteva strategii pentru a-ți diminua frica de eșec, niște pași simpli pe care ți-i prezint imediat. Nu înainte de a relua invitația de a-ți clarifica foarte, foarte bine ce anume este eșec pentru tine! Căci nu orice bobârnac este un eșec. Uită-te bine în lăuntrul tău și vezi unde este acea limită dintre dificultate și eșec. Căci fără a ști bine care este această limită, riști să intri în depresie, să te regăsești lipsit de speranță dacă lucrurile nu merg așa cum te-ai așteptat, nu din cauza evenimentelor, ci din cauza unei nepregătiri și necunoașteri lăuntrice.
Dar haide să trecem la pașii necesari în depășirea fricii de eșec:
- Atunci când iei o decizie în domeniul ales de tine, clarifică foarte bine ce anume te determină să iei acea decizie: precauția, frica de a pierde, confortul, controlul sau poate o evaluare obiectivă a necesităților momentului.
- Întreabă-te sincer ce anume ți-e frică să pierzi, căci e păcat să iei decizii fără să vezi ce anume te determină să le iei. Ia-o ca pe o etapă necesară de autocunoaștere și asigură-te că: Vezi imaginea de ansamblu a situației. Uneori neluarea unei decizii sau amânarea ei poate fi mult mai dăunătoare decât luarea ei. Uneori poate fi mai bine să te abandonezi situației, iar alte ori să iei măsuri imediate. Simpla viziune de ansamblu a situației și analizarea ei din mai multe puncte de vedere poate să-ți clarifice necesitatea momentului.
- Atunci când știi foarte bine ce vrei, marcajul drumului te poate ajuta foarte mult. La ce mă refer prin marcaj? La mici jaloane pe care să le avem. De exemplu dacă îți propui să scrii o carte, să bifezi în calendar zilele în care lucrezi la ea, de exemplu timp de 2 ore; dacă vrei să înveți germana notează foarte clar care au fost zilele în care ai învățat efectiv; dacă vrei să comunici mai profund, marchează strădaniile în acest sens și tot așa mai departe. Reprezentarea vizuală a muncii noastre este de un real ajutor. Cine știe, poate că vei constata că muncești mult pentru realizarea visului tău și asta îți va spori capacitatea de efort, sau din contră vezi că mai mult te plângi și muncești doar simbolic. Rezultatul pe care-l vei constata în urma observării a minim 2 luni a activității tale te va ajuta să-ți recadrezi activitatea, să te adaptezi mai bine la necesitatea momentului și să fii obiectiv în autoevaluare.
- Verifică dacă dorința ta mai este de actualitate. Ai remarcat că unele lucruri pe care ni le doream în copilărie n-au mai avut nicio importanță în tinerețe, și la fel, ceva ce ne mobiliza la începutul vieții profesionale, nu mai are aceeași valoare după 20 de ani. Este exact la fel în orice domeniu, fapt pentru care este bine să verifici dacă țelul tău mai corespunde etapei în care te afli. Altfel ar fi dureros și totodată o mare dezamăgire să constați că ai irosit ani din viață urmărind ceva ce nu este de fapt visul tău.
- Adevărul este că schimbarea este inevitabilă. Iar această schimbare este percepută de noi cel mai adesea ca o pierdere sau un eșec. Însă tocmai această schimbare dă sens și frumusețe vieții prin faptul că fiecare moment este caracterizat de unicitate și merită toată aprecierea. Chiar dacă situațiile pot fi dureroase sau complexe, modul în care noi reacționăm la ele dă tonul experienței pe care o avem, de exemplu alegi depresia și lipsa sensului sau consideri că și acea etapă dificilă este prețioasă și o cărămidă solidă și rezistentă în ceea ce clădești. Este o alegere pe care o facem de a reacționa într-un fel sau altul, însă o alegere care imprimă un ritm vioi și stenic sau din contră oprește demersul nostru.
- Include în planul tău și o doză de eșec. Dacă ești deschis la a accepta mici greșeli pe care le poți face, devii mult mai adaptabil, iar șansele de reușită cresc. Perfecționismul și rigiditatea referitoare la pași greșiți sunt foarte penalizante, căci de frica greșelii ajungi astfel să nu mai faci nimic, să nu mai acționezi.
- Și nu în ultimul rând, dezvoltarea unei mentalități orientate spre creștere și perfecționare este deosebit de valoroasă aici. În cele din urmă eșecul este o oportunitate de învățare și de autocunoaștere. E ca la scoală. Elevul din clasa a doua nu știe la fel de multe ca cel din clasa a noua. Și nu-l cerți din cauza asta, ci știi că învață. Și e bine să fie așa, să parcurgă gradat etape. Exact așa este și în demersul tău!
Așa că privește acum din nou frica de eșec prin prisma acestor pași. Ce observi?
Dacă ai nevoie de ajutor în depășirea fricii tale de eșec contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes și abia aștept să te întâlnesc!