
Toate canalele de socializare abundă acum de informații și sfaturi referitoare la modul în care să facem față conjuncturilor inedite, adesea perturbatoare în care ne regăsim. Cum am putea aduce însă un plus de valoare, amploare și culoare vieții cotidiene, chiar și în izolare, nu doar să rezistăm?
Alege pe ce pui accentul! Pe cele apăsătoare sau pe cele bune?!
Ai remarcat cât de puțin timp ne rămâne pentru a ne bucura în tihnă, pentru a ne delecta? Chiar și în perioada de distanțare socială ne umplem zilele cu activități și sarcini astfel încât petrecem puțin timp cu noi înșine, bucurându-ne de micile detalii. La volumul mare de muncă se adaugă toate informațiile din mass-media precum și îngrijorarea și deja avem o imagine de ansamblu în care importanța mai mare este data efortului și evenimentelor în detrimentul serenității prezenței în aici și acum, a savurării momentului prezent.
Studiile de ultimă oră arată că savurarea detaliilor vieții are un rol de amplificator al fericirii.
(citește și Fred B. Bryant & Joseph Veroff: Savoring. A New Model of Positive Experience)
Ce este însă savurarea?
Ea este capacitatea de a simți plenar, de a ne bucura și de a extinde experiențele pozitive. Și nu necesită mult timp sau realizarea vreunei tehnici! Sunt suficiente câteva secunde în care nu are rost să ne străduim să facem din ea o experiență complicată și profundă, căci savoarea cea mai mare este atunci când nu pregătești tu nimic, ci doar ești – pur și simplu – cu totul prezent!
Savurarea are două componente esențiale:
- observarea cu atenție și
- prezența, adică să fii foarte concentrat pe ceea ce se află aici și acum chiar în fața ta, în acțiunea sau în percepția ta.
Iată cele 7 căi de a da vieții un plus de valoare și culoare prin savurare:
- Fii atent la tot ce îți oferă simțurile: răcoarea aerului dimineții când aerisești casa; admirarea florilor sau a pomilor înfloriți; gustul foarte bun al unei mâncări, savurate pe îndelete, mestecând de multe ori înainte de a înghiți; ascultatul ciripitului păsărilor sau perceperea unui parfum rafinat;
- Adâncește-te în lumea ideilor printr-o lectură înălțătoare și delectează-te cu multiplele fațete ale ideilor prezentate;
- Descrie starea de savurare cuiva apropiat sau scrie câteva propoziții despre ea folosind cuvinte nuanțate;
- Găsește modalități de exprimare non-verbală a stării de savurare, conștientizează poate zâmbetul care s-a cuibărit în colțul gurii tale sau schimbarea din modul în care atingi lucrurile. Observă ce anume este altfel la tine!
- Anticipează momentele de savurare, de exemplu: mă bucur cu anticipație că atunci când deschid geamul voi simți parfumul suav al liliacului;
- Fă o „poză” mentală momentului în care savurezi. Observă-i detaliile și ține-l minte ca pe un tablou sinestezic admirat și strânge apoi o colecție de savori memorate;
- Amintește-ți momentele savurate, atât cele din cursul zilei cât și cele trăite mai demult și savurează-le conștient din nou!
Momentele așa zis banale ale vieții cotidiene pot primi astfel o cu totul altă valoare! Depinde doar de tine!
Dacă ai nevoie de îndrumare pentru a fi mai prezent în aici și acum și a savura pe deplin ceea ce îți oferă viața, contactează-mă!