
Deși suntem în plină vară și ne imaginam cu câteva luni în urmă că vom fi depășit de mult perioada purtării măștilor și conceptul de distanțare socială în acest moment, lucrurile nu stau chiar așa.
Iată câteva situații care fac parte din viața noastră cotidiană:
Mergi în supermarket și depășești fără să-ți dai seama linia indicată la casă pentru a păstra distanța și primești cel puțin o privire mustrătoare din această cauză, dacă nu chiar câteva cuvinte usturătoare.
Intri în mall și pășești pe culoar pe zona pe care sunt săgețile pentru ieșire și vine un gardian imediat la tine care te mustră pentru faptul că trebuie să mergi un metru mai la dreapta unde sunt săgețile direcției tale de mers pentru a nu te apropia de cei care ies din clădire.
Îți chemi părinții în vizită iar ei își răspund că este exclus să iasă din casă, căci se încadrează în grupa persoanelor cu risc crescut de contaminare, iar dacă vrei să mergi în vizită, te privesc circumspecți spunând că e mai bine să rămâi la distanță.
Cineva te roagă să stai un pic mai departe pentru a menține astfel o distanță adecvată și simți un anumit disconfort la această rugăminte.
Strănuți în magazin din cauza aerului condiționat sau din cauza vreunei gâze și te simți parcă răpus de câteva priviri îngrijorate care se îndepărtează imediat pentru a nu se contamina.
Chiar dacă nu ai știut până acum ce este anxietatea socială, este posibil să o simți acum.
Până anul acesta studiile indicau faptul că între 7-10% din oameni se confruntă cu acest tip de anxietate. Ea apare atunci când o persoană se simte nesigură, neliniștită, tensionată sau chiar îngrozită în anumite tipuri de situații sociale sau în majoritatea situațiilor sociale (atunci vorbim despre o formă generalizată a ei).
Și nu mă refer aici la emoțiile normale de a vorbi în public sau roșeața din obraji la un interviu sau anticiparea unui eveniment inedit cu o persoană dragă care ne umple de emoții. În astfel de situații este normal să ne crească pulsul, să transpirăm, să ne înroșim, chiar să ne bâlbâim sau să ne tremure mâinile. Dar aceste semne se reduc gradat și ne acomodăm cu situația dată. Însă pentru cineva care suferă de anxietate socială situațiile sunt foarte greu de suportat și gestionat, iar starea lor de anxietate:
- se amplifică brusc exponențial și atunci se simt copleșite de frică, neliniște, chiar groază, au reacții stranii, tremură, simt că nu mai au aer, parcă nu mai pot vorbi
- este continuu amplificată din cauza faptului că atenția lor este îndreptată preponderent asupra lucrurilor care nu merg bine, interpretează în mod negativ și exagerat ceea ce se petrece în jurul lor, văd numai potențiale pericole, astfel încât interacțiunea socială devine o sursă majoră de stres
- ia amploare la ideea că greșesc sau nu au fost suficient de vigilente.
Anticipând aceste situații oamenii ajung astfel să evite tot mai multe interacțiuni sociale. Ce să mai spunem dacă și auzi de multe ori pe zi la radio și la televizor cât de importantă este distanțarea socială și cum a mai escaladat situația actuală în țară sau în vreun colț de lume!
Însă din moment ce suntem cu toții în acest cadru neplăcut putem să întoarcem situațiile în favoarea noastră!
Iată 3 strategii esențiale pentru a reduce anxietatea socială declanșată de situația globală cauzată de COVID și de impactul pe care mass media îl are asupra noastră:
- stabilește-ți o intenție realistă când și unde anume ieși în public. Ia în calcul faptul că nu poți fi pe placul tuturor, astfel ca în cazul în care încalci fără să vrei vreo regulă să nu te superi. Fii blând cu tine și cu ceilalți! În cele din urmă gardianul sau vânzătoarea își face doar munca și trebuie să respecte la rândul lor poate și mai multe reguli decât tine. Dacă te apostrofează o fac pentru că sunt stresați sau obosiți sau din cine știe ce alt motiv care nu este legat de tine, deci nu pune asta la suflet. Încearcă să înțelegi care sunt factorii independenți de tine care mențin stările de anxietate și nu lua lucrurile mărunte atât de personal!
- Emoțiile negative nu sunt un semn al faptului că ai greșit ceva în interacțiunea socială. În situații sociale nesigure este natural să simțim o stare de disconfort, deci reacția cea mai sănătoasă în fața acestor emoții nu este aceea de a ne preface că nu le simțim, ci observarea lor cu detașare, iar ele se vor reduce astfel de la sine. Gradat ne vom schimba astfel și modul de gândire care ne predispune la anxietate.
- Învață strategii eficiente de relaxare și de dezvoltare a laturii pozitive a vieții. A-ți menține starea de relaxare și detașare și în situații tensionate este o adevărată artă. A căuta și găsi partea pozitivă este apoi un mare plus. Îmi spunea cineva că nu a făcut atât de multe plimbări în natură în întreaga viață ca acest an și n-a simțit vreodată o asemenea apropiere de natura. Iată un aspect pozitiv. Care este partea pozitivă a acestei perioade pentru tine? Formulează cât mai clar darul adus de acest an până acum și explorează-l pentru a-i găsi și noi valențe!
Dacă ai nevoie de ajutor în gestionarea stărilor tale de anxietate socială declanșată în această perioadă, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes în aplicarea acestor modalități și abia aștept să te întâlnesc!