Perioada actuală este o provocare pentru cei mai mulți dintre noi. Activitățile care se desfășoară în mare parte online ne solicită în noi moduri. Distanțarea socială ne înstrăinează un pic, nu mai putem face toate activitățile care ne plăceau și suplimentar față de restricțiile exterioare impuse de această perioadă ne creăm adevărate discursuri mentale care mai de care mai prăpăstioase, mânioase, analitice, revoltate, dramatice și mai rar unele optimiste, pozitive și deschise.
Remarc în cadrul sesiunilor de coaching pe care le desfășor exprimarea unor astfel de discursuri mentale prin temeri, anxietăți, depresii, apatie sau mânii greu de controlat. Discursurile acestea mentale creează adevărate turbioane la nivelul minții, pentru că prin întreținerea lor ele capătă tot mai multă putere și înglobează parcă mai multe aspecte. De exemplu, grijile legate de stabilitatea locului de muncă se vor răsfrânge gradat și asupra relațiilor care devin tensionate, asupra situației financiare care ne temem că se înrăutățește și asupra stării de sănătate. Dar nu o vor face imediat, ci gradat, lăsând mai întâi o umbră asupra diverselor fațete ale vieții noastre.
Gestionarea unui astfel de turbion mental nu este ușoară – știm cu toții cum este atunci când ceva nu merge și îți impactează major viața! Însă pentru a putea gestiona, respectiv diminua și apoi elimina un astfel de turbion mental, este necesar să îl conștientizăm, să ne dăm seama de existența lui. Iar această conștientizare cere timp, atenție, multă atenție dar și o capacitate de selecție a ceea ce merită cu adevărat să ne umple așa numitul spațiu mental, gândurile noastre!
Haide să-ți spun care sunt cele 10 lucruri pentru care nu merită să te consumi și să te îngrijorezi:
- Deciziile tale.
Fiecare decizie are consecințe care cel mai adesea se află într-o sferă pe care o ai în vedere. Tot ce poți face este să vezi dacă mai merită să urmezi această linie a lucrurilor. Știi faimoasa lecție buddhistă în care învățătorul spune elevului său: ”Dacă o problemă poate fi rezolvată, de ce să te mai îngrijorezi? Iar dacă ea nu poate fi rezolvată, de ce să te mai îngrijorezi?” Așa că dacă ai luat odată o decizie bine cumpănită, nu mai ezita și nu mai reveni asupra ei la nesfârșit. Ea va epuiza doar resurse, te va roade din interior și cel mai probabil îi va impacta indirect și pe cei din jurul tău. Decizia chibzuită luată este bine luată!
- Misterul necunoscutului
Sună bine… mister, nu-i așa? Însă cel mai adesea nu-l percepem ca mister, ci ca pe un gol în stomac și o teamă care ne face să rămânem de exemplu mult prea mult într-un loc de muncă în care nu suntem valorizați sau într-o relație care ne este nocivă și deși știm foarte bine aceste lucruri să alegem căldurica și confortul obișnuinței. Dacă privești însă totul ca pe o frumoasă lecție de viață, nu ai de ce să te temi de următoarele lecții încă necunoscute. Cum era la școală la materia preferată? Abia așteptai să mai înveți ceva deși era profund necunoscut!
- Eșecul
Fiecare simte și descrie eșecul în modul lui propriu, iar această frică de eșec este cea care ne paralizează astfel încât să ajungem să nu mai facem anumite lucruri sau ne întunecă percepțiile sau capacitatea de a lua decizii. Frica de a o da în bară, de a nu reuși este ca un rucsac plin cu bolovani pe care-l purtăm pe umeri, care ne îngreunează mersul și face mai mult rău decât bine. Nu mai bine folosim această energie necesară căratului rucsacului pentru a testa noi modalități de a ne învinge frica și de a o elimina?
- Istoria familiei
Încă nu am întâlnit familia perfectă. În orice familie, dacă te uiți cu atenție există câte ceva care lasă un pic de loc de mai bine și este în afara sferei tale de control. Oameni extraordinari provin din familii deosebite, armonioase, dar și din familii cu probleme de alcoolism, droguri sau pur și simplu poate că tu ai avut doar o mătușă care este o adevărată regină a dramei care te-a speriat toată copilăria cu nenorocirile care te pândesc la orice pas. Dar nu ești tu alcoolic, nici drogat și nici nu joci în drame și în niciun caz nu ești responsabil pentru comportamentul celor care sunt așa. Îi ajuți cât de mult poți, dar ei nu vor fi niciodată o reflectare a celui care ești tu cu adevărat.
- Trecutul propriu
Dacă sunt anumite lucruri în trecutul tău cu care nu te mândrești, nu merită să te consumi pentru aceasta dacă acum ești versiunea ta cu mult mai bună și ai învățat din trecut. Cel mai mult contează ceea ce faci acum, în prezent chiar și în privința trecutului tău. Dacă e cu adevărat trecut, atunci las-l și tu să treacă!
- Ruminarea
Cât de multă energie ne irosim gândindu-ne la ce a zis X sau Y sau la ce a făcut vreun cunoscut sau necunoscut. Poate sunt doar politicienii cei cărora le disecăm cuvintele, colegii de servici sau doar colegii din trafic. Indiferent cine este subiectul la care rumegăm, cel mai adesea se dovedește a fi doar o risipă a energiei noastre. Oare va mai avea același impact sau valoare ce a spus sau a făcut acea persoană peste o săptămână, o lună sau peste 5 ani? Merită oare să sacrifici momentul prezent pentru aceasta?
- Ritmul alert al vieții
Sigur cunoști și tu starea aceea în care ai senzația că îți fuge pământul de sub picioare; că nu ai timp suficient să faci atât de multe lucruri câte ar trebui să faci, că tot timpul rămâne ceva restant, nefăcut.
Studiile arată însă că încetinirea ritmului în momentele potrivite face ca rezultatele să fie cu mult mai bune în orice domeniu. A fi tot timpul în viteză nu face decât să epuizeze pe termen lung și să ne reducă performanța. De ce să nu ne încetinim noi înșine ritmul cu blândețe, să ne acordăm timp de calitate, înainte de a ne impune viața un alt ritm printr-o boală sau un burn-out?
- Perfecțiunea
Dorința de a fi perfect și de a face totul perfect este adesea o mare povară dacă din cauza ei nu mai ajungi să te bucuri, să trăiești liber și să creezi și pentru ceilalți oameni cadrul de a se simți liberi.
Să faci ceva la modul perfect: să pui cauciucurile de iarnă perfect, să faci un exercițiu fizic perfect este una, dar să vrei să fii perfect în viață este o cu totul altă poveste dacă aceasta ajunge să camufleze doar insecuritatea, inadecvarea și frica de a acționa.
Mel Schwarz spunea că ”singura perfecțiune este aceea de a fi prezent. Cu toate acestea însă perfecționistul nu este niciodată cu adevărat prezent.” Perfecționistul este cel mai adesea ocupat cu o critică adusă trecutului, cu ceva ce nu a mers în decursul zilei, cu reluarea și cântărirea deciziilor luate sau cu griji și strategii legate de viitor. Nu e o ironie oare? Nu mai bine trăim momentul prezent? Tot Schwarz completa întrebând dacă ți-ai putea imagina vreodată că te uiți la un curcubeu și la culorile lui extraordinare și să începi să te plângi că una dintre culori nu este perfectă? Nu numai că așa ceva ar fi de un mare ridicol, dar ar strica și splendoarea momentului!
- Greșelile făcute
Ce e făcut, e făcut! Uneori mai poți îndrepta o greșeală făcută iar alteori nu mai ai cum. Poate ai sădit o neîncredere în inima cuiva, sau ai bârfit și s-au răspândit vorbele, sau cel căruia i-ai greșit a murit și nu mai ai cum să-ți îndrepți greșelile. Indiferent care este situația, greșeala se dovedește a fi mereu o oportunitate extraordinară de a învăța. Poți învăța bineînțeles cum să fii sau cum să nu mai fi. Recadrarea acestor experiențe cel mai adesea dureroase nu este deloc ușoară însă cu siguranță merită pentru a nu te consuma în regrete.
- Prezența ta în social media
Dacă nu ești o persoana influentă, publică, chiar nu merită să-ți consumi energia cu comentariile deplasate ale cunoscuților și necunoscuților din social media. Întotdeauna ne bucură aprecierile și comentariile creatoare, care aduc un plus postării proprii, însă sunt și oameni care-și golesc propriul gunoi pe paginile altora, ascunși sub mantia anonimității. A-ți consuma energia prin gânduri agitate sau mâhnire, revoltă sau tristețe legată de vreo răutate citită, este lipsit de sens. Când te gândești la modul sincer că poza ta cu 500 de like-uri nu a produs o transformare reală și de durată în tine, ale cărei reverberații să le mai vezi și după 20 de ani în viața ta, de ce să-ți mai bați capul cu cele proaste? Le ștergi și treci mai departe!
Dacă vrei să vorbim despre modul în care să-ți gestionezi optim energia și să faci ca momentul prezent să conteze cu adevărat, contactează-mă pentru o ședință de coaching.
Îți doresc mult succes și abia aștept să vorbim!